понедељак , 23 новембра 2020

The Washington Post: „Зар је дошао крај Западу у овом виду у којем га познајемо?”

0
(0)

Аутор текста је позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум, а као три „кључна момента” који прете јединству Запада наводи: могућу победу републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, могућу победу Марин Ле Пен на председничким изборима у Француској и „вероватно издвајање Велике Британије из Европске уније на јунском референдуму”

Посебно је апострофирала Трампове речи да европски конфликти не вреде живота Американаца и његову спремност да „пође на контакте са Русијом” и да успостави „одличне односе са Путином”

ЗАПАД се сада налази на само неколико корака од распада НАТО, Европске уније и „савременог либералног светског поретка” – објавио је The Washington Post.

Аутор текста је позната америчка новинарка и књижевница Ен Еплбаум, а појавио се под насловом „Зар је дошао крај Западу у овом виду у којем га познајемо?”

Еплбаум већ у почетку текста наглашава да за цео свој живот није преживљавала драматичније догађаје од ових са којима се Запад сада суочава.

Навела је три „кључна момента” који прете јединству Запада: могућу победу републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, могућу победу Марин Ле Пен на председничким изборима у Француској и „вероватно издвајање Велике Британије из Европске уније на јунском референдуму”.

Еплбаум Трампа назива „човеком којег апсолутно не интересује „оно што би неколико последњих председника САД назвали заједничким вредностима”. И наглашава: њега уопште не интересује хоће ли Украјина ући у НАТО, а не интересују га ни „гаранције безбедности НАТО”. Он чак не крије да га не интересују конфликти у које је увучена Европа.

Еплбаум цитира ове Трампове речи: „Њихови (европки) конфликти не вреде живота Американаца. Одлазак из Европе ће нам уштедети милионе и милионе долара”.

Посебно је, наравно, указала на Трампову спремност да „пође на контакте са Русијом” и да успостави „одличне односе са Путином”.

Ауторка је подвукла: Трамп не само да није заинтересован за савезе које су САД досад направиле – он не би био у стању ни да их сачува.

По њеној процени, слична ситуација је и у Француској у којој – на изборима кроз годину дана – победу може однети лидерка Националног фронта. А Ле Пенова је већ обећала да ће земљу извести из НАТО и Европске уније, национализовати неке велике компаније и ограничити учешће страних инвеститора у њеној економији.

Еплбаум чак прогнозира да ће Велика Британија- у време када Ле Пен буде у прилици да реализује своја политичка обећања – већ бити на пола пута реалног изласка из састава ЕУ.

Ауторка The Washington Post опомиње да ће јединствено европско тржиште без Француске постати бесмислено и престати да постоји. И закључује: ако Лондон одлучи да напусти и нАТО – онда ни алијанса неће више дуго…

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Западни Балкан“ као изабрани безизлаз

5 (1) Жалосно је што је Србија своју будућност везала за групу новостворених и зависних …

Беле колоније – Србија и Русија под окупацијом

4.9 (32) Сами себи, а и једни другима, треба да се зарекнемо: нећемо дозволити да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend