фото: Танјуг

Ти неспособни гмазу још ниси дао оставку иако си директно одговоран за смрт више десетина људи?!

5
(5)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је у установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих, заражено 567 корисника и 130 запослених.

„Лепа вест је да је 89 њих излечено и враћено у домове и 40 запослених. Тако да излечених има све више и то је један позитиван тренд који ћемо имати и убудуће“, рекао је министар Ђорђевић.

Он је нагласио да је министарство од почетка епидемије вируса корона увело стриктне и ригорозне мере када су у питању геронтолошки центри, као и да се на сајту министарства може видети на основу података да ли је било пропуста, пренео је Блиц.

„Ми имамо све случајеве који су се дешавали у свим домовима, од кијавице до ортопедске повреде. Тако да се лако може проверити да ли је било пропуста. С друге стране, имате војску која чува ове установе за стара лица. У сваком дому где се појави заражени, макар то био и један, на лице места излазе државни органи. Одлучили смо да будемо транспарентни и да објављујемо све податке од првог дана“, рекао је министар.

Навео је да је 119, од 301 дома, у превентивној изолацији.

Он се осврнуо и на приче о уласку корона вируса у Центар за заштиту деце, одојчади и омладине Звечанска.

„Тамо постоји један човек који је ложач, који није ни радио, није био у контакту са корисницима, који је стално запослен. Он је код куће, није радио од 20. марта, и доказано је да је позитиван, након чега је хоспитализован. Иако он није радио са децом, нама је на првом месту транспарентност, тако да смо објавили да је он био заражен и да је у таквој установи било тога. Али од тада ниједан слуцај се није појавио у овој установи“, објаснио је Ђорђевић.

Министар је нагласио да је договорио са СЗО да они по завршетку епидемије анализирају да ли је било пропуста и шта треба да променимо да бисмо убудуће урадили нешто боље.

„Када је у питању недостатак људства, који смо имали на поцетку, првог дана смо донели меру да се на број запослених дода 20 одсто по критеријумима које директор установе одреди и да се запосли додатан број људи. Недуго после тога, додељено је 289 неговатељица распоредених у 74 установе. У Нишу, оног тренутка када се велики број запослених заразио, Влада Србије је дозволила заспошљавање додатног броја лекара, медицинских сестара, неговатељица, кувара и спремацица“, рекао је Ђорђевић.

НОВА В.Д. ДИРЕКТОРКА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ У НИШУ

У ГЕРОНТОЛОШКОМ центру у Нишу је, како је рекао проф. Бранислав Тиодоровић, именована је нова в. д. директорка. У центар су, према његовом речима, враћена 52 корисника, али је додао да је ипак реч о старијим људима са хроничним болестима и да су могуће ситуације да због погоршања здравља неки од њих опет буду транспортовани у КЦ „Ниш“. У центар су се, рекао је, вратили и неки запослени код којих су два контролна теста показала да су негативни.

Подсетимо, укупан број преминулих из Геронтолошког центра у Нишу премашио је 30. Већина их није имала симптоме или имала благе симптоме, али су нажалост придружена обољења и компликације довела до фаталног исхода. Први случајеви су уочени око 10. априла, установа је затворена следећег дана, а директор М.С. (47) ухапшен 13. априла због сумње да, као овлашћено лице Геронтолошког центра у Нишу, није предузео неопходне мере и радње како би спречио ширење заразне болести ЦОВИД-19, услед чега је у овој установи заражено 135 корисника услуга и четворо запослених.

Сви корисници код којих се сумњало на присуство корона вируса били су смештени у карантин, а министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је вирус у Геронтолошки центар у Нишу највероватније ушао када је, у првој половини марта, у хотелу који дели двориште са тим домом одржана изложба паса на којој је било око 100 Италијана.

– Први симптоми код запослених у старачком дому појавили су се 10-15 дана после тога. Они су били изоловани, али је велика вероватноћа да су пренели вирус корисницима. Пратили смо ситуацију и инстирали да се сви тестирају и показало се да смо били у праву – изјавио је тада министар. (Б. Р.)

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је бивши министар Зоран Ђорђевић дао стотине милиона брату Ане Брнабић

5 (5) Док су грађани били закључани због епидемилошких мера узрокованих коронавирусом, фирма Асеко, где …

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Један коментар

  1. Министре Ђорђевићу, ако је изложба паса у којој су учествовали Италијани била у првој половини марта, а први случај у Дому за стара лица пријављен 10 априла, отприлике након месец дана, колико је реално да два догађаја имају везе. „Струка“ није дала податак о тако дугој инкубацији. Разлози заразе су негде друго???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend