Ти неспособни гмазу још ниси дао оставку иако си директно одговоран за смрт више десетина људи?!
фото: Танјуг

Ти неспособни гмазу још ниси дао оставку иако си директно одговоран за смрт више десетина људи?!

5
(5)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је у установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих, заражено 567 корисника и 130 запослених.

„Лепа вест је да је 89 њих излечено и враћено у домове и 40 запослених. Тако да излечених има све више и то је један позитиван тренд који ћемо имати и убудуће“, рекао је министар Ђорђевић.

Он је нагласио да је министарство од почетка епидемије вируса корона увело стриктне и ригорозне мере када су у питању геронтолошки центри, као и да се на сајту министарства може видети на основу података да ли је било пропуста, пренео је Блиц.

„Ми имамо све случајеве који су се дешавали у свим домовима, од кијавице до ортопедске повреде. Тако да се лако може проверити да ли је било пропуста. С друге стране, имате војску која чува ове установе за стара лица. У сваком дому где се појави заражени, макар то био и један, на лице места излазе државни органи. Одлучили смо да будемо транспарентни и да објављујемо све податке од првог дана“, рекао је министар.

Навео је да је 119, од 301 дома, у превентивној изолацији.

Он се осврнуо и на приче о уласку корона вируса у Центар за заштиту деце, одојчади и омладине Звечанска.

„Тамо постоји један човек који је ложач, који није ни радио, није био у контакту са корисницима, који је стално запослен. Он је код куће, није радио од 20. марта, и доказано је да је позитиван, након чега је хоспитализован. Иако он није радио са децом, нама је на првом месту транспарентност, тако да смо објавили да је он био заражен и да је у таквој установи било тога. Али од тада ниједан слуцај се није појавио у овој установи“, објаснио је Ђорђевић.

Министар је нагласио да је договорио са СЗО да они по завршетку епидемије анализирају да ли је било пропуста и шта треба да променимо да бисмо убудуће урадили нешто боље.

„Када је у питању недостатак људства, који смо имали на поцетку, првог дана смо донели меру да се на број запослених дода 20 одсто по критеријумима које директор установе одреди и да се запосли додатан број људи. Недуго после тога, додељено је 289 неговатељица распоредених у 74 установе. У Нишу, оног тренутка када се велики број запослених заразио, Влада Србије је дозволила заспошљавање додатног броја лекара, медицинских сестара, неговатељица, кувара и спремацица“, рекао је Ђорђевић.

НОВА В.Д. ДИРЕКТОРКА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ У НИШУ

У ГЕРОНТОЛОШКОМ центру у Нишу је, како је рекао проф. Бранислав Тиодоровић, именована је нова в. д. директорка. У центар су, према његовом речима, враћена 52 корисника, али је додао да је ипак реч о старијим људима са хроничним болестима и да су могуће ситуације да због погоршања здравља неки од њих опет буду транспортовани у КЦ „Ниш“. У центар су се, рекао је, вратили и неки запослени код којих су два контролна теста показала да су негативни.

Подсетимо, укупан број преминулих из Геронтолошког центра у Нишу премашио је 30. Већина их није имала симптоме или имала благе симптоме, али су нажалост придружена обољења и компликације довела до фаталног исхода. Први случајеви су уочени око 10. априла, установа је затворена следећег дана, а директор М.С. (47) ухапшен 13. априла због сумње да, као овлашћено лице Геронтолошког центра у Нишу, није предузео неопходне мере и радње како би спречио ширење заразне болести ЦОВИД-19, услед чега је у овој установи заражено 135 корисника услуга и четворо запослених.

Сви корисници код којих се сумњало на присуство корона вируса били су смештени у карантин, а министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је вирус у Геронтолошки центар у Нишу највероватније ушао када је, у првој половини марта, у хотелу који дели двориште са тим домом одржана изложба паса на којој је било око 100 Италијана.

– Први симптоми код запослених у старачком дому појавили су се 10-15 дана после тога. Они су били изоловани, али је велика вероватноћа да су пренели вирус корисницима. Пратили смо ситуацију и инстирали да се сви тестирају и показало се да смо били у праву – изјавио је тада министар. (Б. Р.)

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИЛИОН СРБА ВАКЦИНИСАНО Кинези признали да њихове вакцине нису ефикасне! (видео)

МИЛИОН СРБА ВАКЦИНИСАНО Кинези признали да њихове вакцине нису ефикасне! (видео)

4.5 (17) Кинески центар за контролу болести (ЦДЦ) размишља о промени начина примања доза вакцина …

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

4.9 (33) „Румунски пулмолог чини чуда: 100% својих пацијената излечила је од Kовида“ – Под …

Један коментар

  1. Министре Ђорђевићу, ако је изложба паса у којој су учествовали Италијани била у првој половини марта, а први случај у Дому за стара лица пријављен 10 априла, отприлике након месец дана, колико је реално да два догађаја имају везе. „Струка“ није дала податак о тако дугој инкубацији. Разлози заразе су негде друго???

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend