Тиодоровић: Могуће пооштравање мера у неким градовима
фото: Танјуг

Тиодоровић: Могуће пооштравање мера у неким градовима

5
(2)

Недеља пред нама донеће повећање броја заражених, оценио је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић и најавио да је могуће да у неким градовима, као што су Београд, Врање или Ариље, дође до пооштравања мера.

„Тек у недељи која је пред нама имаћемо јаснију слику о броју заражених. Треба очекивати повећање јер пролази инкубациони период од повратка са зимовања. На то још, нажалост, имамо и ове ситуација са одржавањем журки по граду. Јасно је да нас очекује једна недеља која ће бити значајна по повећању броја позитивних” изјавио је Тиодоровић у јутарњем програму “Пробуди се” на ТВ Нова С, преноси Нова.рс.

Он не замера људима што испраћају и одају почаст преминулом Ђорђу Балашевићу, али је замолио све који иду на таква окупљања да носе маске и воде рачуна о епидемиолошким мерама.

Према његовој оцени, раст заражених могао би да се очекује међу радно активним становништвом, као и млађом популацијом.

У Србији је, како је истакао, још увек неповољна епидемиолошка ситуација, а у градовима као што је Врање, Београд или Ариље могла би да буде и ванредна ситуација.

“У Kризном штабу постоји размишљање о пооштравању мера и скраћивању радног времена посебно угоститељских објеката. Добро је што је пооштрена контрола посебно угоститељских објеката где се окупљају људи. Можда ћемо доћи и до тренутка да, ако не у целој Србији, већ у неким градовима које смо помињали, дође до оштријих мера, јер је то неопходност” нагласио је Тиодоровић.

Он је додао да Kризни штаб одавно заступа приступ боље контроле и надзора спровођења мера.

“Ако будемо добро спроводили надзор и контролу над мерама, имаћемо можда бољу ситуацију” нагласио је.

За колективни имунитет два до три милиона вакцинисаних

Говорећи о резултатима вакцинације, он је истакао да Србија постиже одличне резултате, али да је савет епидемиолога да се што више и брже вакцинише.

“За колективни имунитет нам треба два и по или три милиона оних који су вакцинисани, не рачунајући оне који су пребоели, пошто се вакцинисање саветује и њима. Ако то урадимо за месец или два онда ћемо моћи нормално да летујемо на мору” оценио је Тиодоровић.

Говорећи о стварању антитела, Тиодоровић је навео да се код млађих људи који имају здрав организам може очекивати да развију антитела у року од 15 дана док код старијих од 65 година и оних који имају неке попратне болести може проћи и до месец дана док не развију антитела.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вакцинишу и затварају: Дозволиће само да раде продавнице, апотеке и пумпе!?

Вакцинишу и затварају: Дозволиће само да раде продавнице, апотеке и пумпе!?

3.4 (5) „Наравно да смо далеко од нечега што бисмо могли да назовемо крајем епидемије …

Србија са “највише вакцинисаних у Европи”, експлозија заражених и сви нам затварају врата!

Србија са “највише вакцинисаних у Европи”, експлозија заражених и сви нам затварају врата!

5 (9) Нешто се чудно дешава? Србија са највише вакцинисаних у Европи, а почела експлозија …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend