Тито је био почасни каноник Папе, а сахрањен је као припадник тајног ватиканског реда пилигринских фратара

Тито је био почасни каноник Папе, а сахрањен је као припадник тајног ватиканског реда пилигринских фратара

Веровали или не доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито био је почасни каноник поглавара Римокатоличке цркве – Папе, а сахрањен је као припадник тајног ватиканског реда пилигринских фратара, поклоника Свете Госпе Фатимске.

Ова вест дуго се скривала и била је највећа тајна како Ватикана, тако и СФРЈ, а коначно је угледала светлост дана.

Према наводима Италијанских медија жеља Јосипа Броза Тита била је да умре у католичком делу Југославије, што се и обистинило, јер је преминуо у Љубљани, а тамо су му у највећој тајности пилигрински фратри одржали посмртни обред пре него што је тело пребачено у Београд.

Ове шокантне тврдње изнело је неколико аутора у књигама и публикацијама које су објављиване углавном у српској дијаспори током постојања СФРЈ.

Годинама касније, испоставило се да су оне нешто више од пуке теорије завере с обзиром на то да су у историјским архивама пронађена разна документа о тајним контактима Тита и ватиканских емисара, за које нису знали чак ни највиши руководиоци тадашње Југославије, нити наше дипломате у Риму.

За иницијацију Јосипа Броза у тајно друштво, које је имало огроман утицај у Ватикану, заслужан је, кажу исти извори, фратар Kрунослав Драгановић, близак сарадник Анте Павелића.

Драгановић је после рата био један од главних организатора пацовских канала којима су најозлоглашенији усташки злочинци пребацивани на сигурно, у Јужну Америку.

Ипак, Брозов режим му је дозволио да се 1967. врати у Југославију, где је мирно живео у Сарајеву све до смрти 1983 године. Сметњу томе није представљала ни чињеница да је чувени ловац на нацисте Симон Визентал у више наврата говорио о Драгановићу и чак послао захтев да га лично саслуша, што му никад није омогућено.

Мистерија Драгановићевог повратка у Југославију постаје много јаснија када се повеже са његовом кључном улогом у прикључењу Тита пилигринским фратрима, а посебно са тајном дипломатијом која је цветала између Тита и Ватикана.

Судећи по архивима и сачуваним депешама које је београдски публициста Пеђа Радосављевић истраживао и приказао у књизи “Односи између Југославије и Свете столице 1963-1978”, интензивна тајна дипломатија одигравала се у тих 15 година. Претпоставља се да се у том периоду Броз више пута састао са папом Павлом ВИ, али је једини званично забележен сусрет био онај од 29. марта 1971, годину дана након званичног успостављања дипломатских односа прекинутих 1952. године.

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Канадски Индијанци из освете оборили статуе британских краљица Викторије и Елизабете II

Канадски Индијанци из освете оборили статуе британских краљица Викторије и Елизабете II

* Статуе су се налазиле испред зграде парламента државе Манитобе у Винипегу. Полиција није ни малим …

Велики процес у Ватикану: Међу оптуженима и кардинал због проневере, прање новца, преваре, изнуде

Велики процес у Ватикану: Међу оптуженима и кардинал због проневере, прање новца, преваре, изнуде

Суд у Ватикану данас је затражио да се покрене судски процес против 10 особа, међу …

4 Коментара

  1. jebo mu pas mater, ni taj ustasa nas nicemu ne nauci vec dovedosmo jos goreg ludaka, satanistu i monstruma sorte kerece. PU

  2. Nova mistifikacija? Čemu? Piligrini nisu bili nikakav red, nisu ni sad, ako još uopšte postoje. To je neka grupa, sekta ili tako nešto, ne znam baš, ali red sigurno nisu. Pogotovu nisu TAJNI red, jer redovi nikad nisu tajni. Društva to mogu biti, ali redovi su javna crkvena stvar. Isto tako piligrini nisu bili tajno društvo ili tajna sekta, nego su sami sebe tako prozvali nakon nekog džaveljanja sa anglikanskom crkvom, kraljem… djavo će ih znati. I na kraju, koliko ja znam, oni nisu pripadali katoličkoj crkvi, nego u osnovi anglikanskoj (mada je to jedno te isto), pa se od nje odmetnuli, ne prihvativši katolicizam. Oni su za Evropu beznačajni. Nešto veću ulogu su odigrali u Americi, ali ne znam da li je do danas ostao i jedan čovek koji sebe naziva piligrinom.

    Tito je bio katolik, stopostotni. Služio je Vatikanu javno, a još više tajno. U to nema nikakve sumnje. Moguće je da je zbog toga lansirana ova priča o piligrinima, da bi se malo ublažila ta po nas poražavajuća činjenica. Ali nemojte nas štedeti, molim vas. Nismo mi deca koja nisu u stanju da podnesu istinu.

  3. Ma, dosta zamljacivanja. Ko god je bio, nije radio nikada nista za dobrobit Srbije, niti srpskog naroda, naprotiv. Imao je zadatak da 1945. pocne sa pripremom rasturanja Srbije, sklepana i izmisljena Jugoslavija je odgovarala anglosaksoncima koji su mu dali i dozivotno vladanje i uzivanje uz ogromno zaduzivanje i sistematsko ciscenje svih koji su bili dovoljno opasni i znali za njihove planove, oduzimanje njihove imovine, za pripremu siptara i otcpeljenje Kosova i Metohije i svega ostalog sto su oni lepo isplanirali za nas.

  4. to govno treba poslati nazad, dali vatikanu ili hrvatima kome god a ne da kobojagi lezi u bg i da jos placamo za to. Izbaciti ga i vratiti kucu i zemlju vlasnicima , a sta ce ovi dalje sa njim je njihov problem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *