fbpx

То микрофонче си туриш на једно место а швабским лобистима ми ће туримо мало дубље!

0
(0)

Председник Србије Александар Вучић и некадашњи немачки канцелар Герхард Шредер разговарају данас о геополитици у оквиру симпозијума заједнице „World Minds“ у Београду. Разговор Вучића и Шредера модерира Марк Валдер, извршни директор компаније „Рингиер АГ“.

Ролф Добели, оснивач заједнице “ World Minds „, најавио је Александра Вучића, Герхарда Шредера и Марка Валдера речима да „позива три геополитичка мастермајнда“ на сцену.

Разговор је започео Марк Валдер.

– Хвала свима, прво кратка анегдота пре него што кренемо. “ World Minds “ се не дешава у Мадриду, ни у Берлину, већ управо у Београду, захваљујући Ани Брнабић, хвала свима сто смо први пут овде – рекао је Валдер на почетку и отворио дискусију уз препоруку да „дискутују као да су на вечери, да ћаскају“.

О НАТО бомбардовању

Прво питање Валдер је поставио Шредеру: Двадесет година је од НАТО бомбардовања, шта вас је навело на ову акцију против Србије?

Заједно са НАТО партнерима смо морали да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову

– Прва је била одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати или не. Друга тешка одлука била је да ли да прихватимо интервенцију у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима смо морали да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову – рекао је Шредер.

Валдер је потом питао Вучића каква су његова сећања на овај период.

– Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло, као и војске и полиције, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а ви Марк, знате бројке, показује да економски одлично напредујемо. Остаје питање Косова којим ћемо се бавити ускоро – рекао је председник Србије.

Вучић о Косову: Сви смо изгубљени у времену и простору

На питање Валдера, где је Србија тренутно када је реч о Косову, Вучић одговара:

– Сви смо изгубљени у времену и простору. Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку – морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност. Морамо то и због ММФ-а и светске банке, треба нам још аутопутева, још економског развоја – каже председник Србије.

Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло, као и војске и полиције, недужних људи. Морамо да опростимо

Валдер је након тога поставио ново питање Шредеру: Како Вама ово изгледа са стране, питање КОсова, пошто председник каже да смо изгублљени?

– По мом мишљењу, најлакше решење је примити прво Србију у ЕУ, а онд аразматрати могуће решење Косова. Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу – каже Шредер.

„Моје наследнике чека много боља ситуација“

– Када је реч о економском делу, Србија испуњава све услове, неке и изнад задатих критеријума. Рецимо, када је реч од БДП-у – рекао је Шредер, а Александар Вучић се на то надовезао:

– У првом крварталу ове године имамо 14 одсто више страних директних инвестиција него у првом кварталу 2018. Четири године заредом имамо суфицит, имамо виши ниво инвестиција од свих земаља региона. Све су ово резултати тешких реформи које смо споровели протеклих година. Видео сам анкете пре два дана и све је то резултат тешког и напорног рада. То што показује да би људи поново гласали за Вучића. Свакако да постоји пуно проблема, али… У сваком случају, то је само још три године мог мандата и наследници ће добити много бољу ситуацију која ће их сачекати. Питање је како ће решити питање Косова, какву одлуку ће донети – рекао је он.

Србија на путу ка ЕУ

– Где видите себе на путу Србије према приступању ЕУ? – упитао је Валдер Вучића.

– Нико неће вући Србију у ЕУ, да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас су главни европски проблем избори за ЕУ парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења. Како да решимо проблем границе, заједничког тржишта. Свакако желимо да будемо у одабраном друштву ЕУ – одговорио је Вучић.

– Србија испуњава већину економских услова за чланство у Европској унији, али остају питања поштовања права, усклађивања закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион, већ и за целу Европу. Међутим, прво би требало позабавити се таксама које је Косово недавно увело Србији – рекао је Шредер.

Вучић: Ако нас не желите у ЕУ реците нам, немојте да тражите изговоре у нашој сарадњи са Русијом

Последње питање Марка Валдера током разговора са Шредером и Вучићем односило се на Русију.

– Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, не само због сличне религије и језика. Ако погледамо САД, она има своју агенду и она се тренутно окренула и Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом – каже Шредер.

Само једном сам посетио Владимира Путина у његовој кући, али имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо са Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане јер како ћемо другачије када се заврне славина преко Украјине. Ви Немци сте то решили боље, Северним током 2, али и морамо да се сналазимо. Ако нас не желите у ЕУ реците нам тако, немојте да тражите изговоре у нашој сарадњи са Русијом – надовезао се Вучић.

Марк Валдер: Србија може да буде кључна за дигиталну економију

Директор „Рингијера“ Марк Валдер изјавио је да би Србија могла да буде кључна тачка региона у сфери дигиталне економије и иновација.

Валдер је причао како је дошло до тога да се скуп организује у Београду. „Пре годину и по дана у Цириху сам водио ову конференцију и позвао вашег председника и премијерку. Имао сам разговор са њима на бини. Толико им се допало да су након тога рекли: Хајде да доведемо овај симпозијум у Србију“, рекао је Валдер.

„Ово је типично за Србију, да својим шармом учини да се ‘World Minds’ не одржава ни у Берлину, ни у Барселони, већ у Београду. Србија стално иде напред, Србија је иновативна и мислим да је ово тек почетак“, нагласио је Валдер.

На питање шта као оснивач иницијативе „DigitalSwitzerland“ мисли о иницијативи „Дигитална Србија“, Валдер је рекао да би Србија дефинитивно могла да буде кључна тачка у овом региону када су дигитална економија и дигиталне иновације у питању, као и дигитално образовање.

На геополитичко питање како би Европа требало да се постави у овом тешком тренутку, када у свету букти трговински рат између САД и Кине, оценио је да Европа мора да схвати да може опстати једино ако је јака.

„А то може само ако је уједињена, а не разједињена. Ускоро ће и европски избори, видимо да националисти јачају и теже да преузму Европски парламент, што је веома опасно“, истакао је Валднер.

„World minds“ сваке друге године у Србији, прилика за склапање посла

Србија је прва земља у свету, поред Швајцарске, у којој се одржава конференција „World minds“.

Убудуће, сваке друге године Србија ће окупљати домаће и светске врхунске стручњаке из области привреде, науке, културе и политике.

Макс Рејнер из компаније „Бирдли“, један од аутора симулатора летења, каже да они служе за забаву, али и едукацију. Већина клијената су, додао је, из области забаве, али се симулатори могу наћи и у музејима и биоскопима.

Марија Митровић Данкулов из „Теслаграма“ каже да они наносе љуспице лептирова на физичке предмете да би их заштитили од фалсификата. Наводи да још увек немају компанију, али траже партнере за развој „Теслаграм“ технологије.

У ову заједницу улази се по позиву. Не примају пријаве и моле људе да не покушавају да остваре контакт ако нису међународни научници.

Чланови морају да плате 12.000 франака годишње. За оне који до тога још нису стигли, данашњи догађај био је прилика за склапање посла.Београд је данас домаћин симпозијуму „World Minds“, на којем учествују неки од највећих светских умова данашњице. 

На симпозијуму учествује и премијерка Србије Ана Брнабић, која ће представити програм дигитализације.

(Блиц, РТС, Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИДИОТСКА ВЛАСТ! Истерају милионе на изборе у време пандемије, заразе земљу и онда прете казнама ко не носи маске?!

5 (1) Премијерка Ана Брнабић рекла је да се планира увођење казнене политике за непоштовање …

СЛУЧАЈ ПЛАНТАЖЕ МАРИХУАНЕ „ЈОВАЊИЦА“ Ухапшено још седам особа! Чак 5 ради у државној служби!

3.6 (10) По налогу Тужилаштва за организовани криминал у наставку истраге привредног друштва „Јовањица“ данас …

3 Коментара

 1. Crkotino trula, u nase imes NE SMES DA OPRASTAS NASU UBIJENU DECU, POBIJENU DEUC, BOLJE RECI, ZENE, LJUDE, PO ULICAMA, BOLNICAMA, KUCAMA USRED EVROPE NA PRAGU 21. VEKA!
  Kad tvoju pobiju ti voji prijatelji, odnosno tvoji vlasnici, onda im oprastaj do mile volje, ali u nase ime ne smes!
  A taj smrdljivi naci sadista koji se dovukao ovde neka odgmize nazad u smrdljivu germaniju, bezoblicna masa trulezi, kad nema ni svest ni savest i kad nam se u nasoj rodjenoj zemlji ovako ruga!
  A pederusa i mutant nakaza neka se goni zajedno s njim, sa sve ovim nakazzim pederom, posto se mnogo vole, pa tamo neka divljaju po podrumima!
  Sramno doba za Srbiju, sramno!
  Dovlace se ovde pederi i sve moguce besvesne nakaze i spodobe da se setkaju po Srbiji i divljaju, pljujuci po grobovima nasih zrtava!

 2. ПерунГромовник

  БуљаБашо јехбо ти јер маттер у уста жвалава и пиздајничка! ДАБОГДА ЦРКО и ДАБОГДА ти све најмилије поцркало по кућама вашим до детета у колевци мајку вам пиздајничку јехбем у уста хохштаплерска и снс-овска!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *