Током ноћи у Црној Гори нови пожари, још не стиже помоћ НАТО и ЕУ

Током ноћи у Црној Гори нови пожари, још не стиже помоћ НАТО и ЕУ

Београд — Ноћ је у Црној Гори донела нове пожаре – гори брдо Обосник на полуострву Луштице, на око 600 метара надморске висине, а ватра се полако спушта ка кућама.

Угрожено је село Забрђе, док су у Бабинцима поједине куће евакуисане.

Репортерка телевизије Прва са лица места јавља да се људи успаниче када падне ноћ и зову ватрогасне екипе. Ватрогасне екипе потом дођу да направе процену где да интервенишу.

Како се наводи, ватрогасци чекају да ујутру користе украјински канадер и надају се да ће то решити проблем неприступачног терена.

Такође, репортерка Прве јавља и да међу мештанима постоји већински став да је реч о намештеним пожарима, о чему је причао и црногорски премијер Душко Марковић. Он је изјавио да верује да има подметнутих пожара, те да ће “сви ресурси” државе бити усмерени ка проналажењу починилаца.

Ситуација са пожарима је под контролом, али су и даље активни пожари на полуострву Луштица, у залеђу Херцег Новог, те на подручју Подгорице и Цетиња, саопштено је у уторак увече из МУП-а.

На тиватски аеродром у уторак увече слетео је украјински противпожарни авион Антонов АН32П, чији капацитет је 8.000 литара воде, који ће са два “дромадера” Директората за ванредне ситуације МУП-а гасити пожаре на полуострву Луштица.

Он, како се наводи, водену бомбу од осам тона на пожариште баца са висине од само 40-50 метара, при брзини од 240-260 км/х. Такође, ујутру се очекује долазак швајцарског вишенаменског хеликоптера Супер пума.

Помоћ црногорским ватрогасцима пружиће и противпожарни авион Ер Трактор (Аир Трацтор) из Израела, капацитета 3000 литара воде, који би био оперативан наредних дана.

Црна Гора је у понедељак затражила од ЕУ и НАТО међународну помоћ због великог броја пожара који букте у приморском и централном делу земље, а Министарство унутрашњих послова захвалило је на подршци коју су у критичним тренуцима исказале Србија и Босна и Херцеговина.

Агенције

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Румунија: Пожар у ковид болници, погинуло девет људи (видео)

Румунија: Пожар у ковид болници, погинуло девет људи (видео)

Најмање девет особа погинуло је у болници за Инфективне болести у румунској Констанци када је …

У службеном возилу МУП Македоније на граници са ЦГ пронађена огромна количина дроге!

У службеном возилу МУП Македоније на граници са ЦГ пронађена огромна количина дроге!

Више десетина килограма дроге пронађено је у возилу македонског Министарства унутрашњих послова које је покушало …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *