Томановић: Ванредно стање без надзора је само отимачина живота и слободе

Томановић: Ванредно стање без надзора је само отимачина живота и слободе

Адвокат Зденко Томановић је, коментаришући ванредно стање уведено у Србији пре месец дана, казао да грађани имају право да знају како људи на власти користе ту огромну моћ која им је дата, као и да проверавају њихове одлуке.

Томановић је за Недељник говорио и о ограниченом кретању грађана, уставности проглашених мера, “Скајп” суђењима и забрани присуства медијима на конференцијама за новинаре кризног штаба.

На питање да прокоментарише примедбе да, док траје борба за животе грађана, не треба говорити о људским правима и демократији, Томановић је рекао да је то “неприкладна и јефтина политичка доскочица”.

Сматра да овде није тема само демократија као декларација без суштине, већ управо живот и смрт јер, како каже, власт у ванредним стањима има огромну моћ над животом и смрћу грађана и та моћ је углавном неконтролисана.

“Они доносе одлуке које директно или индиректно одређују судбину сваког грађанина. Грађанин стрепи од неконтролисане силе која може да му угрожава управо живот и слободу. Због тога грађанин има право да зна како људи на власти користе ту огромну моћ која им је дата, као и да проверавају њихове одлуке. А ванредно стање без контроле, надзора и владавине права није ванредно стање, већ отимачина живота и слободе и води ка неизбежној употреби силе”, рекао је Томановић у изјави за Недељник.

Недељник.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

Од петка, 19. новембра ујутру, администратор Инстаграм и Фејсбук странице, „Стоп цензури”, и припадник Народних …

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Сви споразуми које је режим председника Александра Вучића потписао са албанским сепаратистима у Приштини биће …

Један коментар

  1. nasilnicima i ludacima se vlast ne daje, oni je bezpravno otimaju, pa se uzurpatorima, samodrscima i strahovladcima nazivaju, tiranom, zulumcarom i kabadahijom, koji od tudje nesrece srecu sebi pravi, al ne zadugo, i za njega se gajtan oko vrata nadje, komad olova ili vest ajduk koji ce mu buzdovanom rebra prebrojati.
    takvima tragovi smrde necovestvom, pa se lako nadju, ma koliko se skrivali, a kad bude uvacen taj ce pistati ko zmija u vatri, moliti i kumiti, pare nuditi, al dzaba brzo ce ga oglodati crvi il zavrsiti duboko u latrini gde isto s istrim se mesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *