Топола: У вину и истина, и препород

0
(0)

КРАГУЈЕВАЦ – После вишегодишње агоније, некада једна од највећих пољопривредних и виноградарских фирми, ПИК „Опленац“ из Тополе, на путу је препорода. Већ на пролеће – како је најављено – на одавно запарложеном земљишту, на Опленцу, нићи ће засади лозе на око 60 хектара. Планирана почетна улагања износе приближно шест и по милиона евра, а посао ће добити 140 радника.

Фирму која је готово деценију била у стечају, после две пропале приватизације, купио је предузетник Небојша Јоцић из Гроцке. Инвеститор је започео реконструкцију зграда и винских подрума овог комбината, а из Француске су увезени нова опрема и најсавременији танкови за вино. Само то је, сазнајемо, коштало 1,5 милиона евра.

– Капацитет новог подрума биће шест милиона литара вина – каже директор Жарко Ристић. – На пролеће почињемо садњу винове лозе, која ће на крају заузимати чак 130 хектара. Али, поред сопствене производње, циљ нам је да ангажујемо сараднике, те грожђе откупљујемо од малих прозвођача, који обрађују по два-три хектара, а нису реткост на овом подручју.

Интерес је, кажу, обостран, а циљ ове винарије је извоз – посебно на руско и кинеско тржиште, о чему су већ у току разговори и има интересовања…

– Опленац и опленачко-венчачко виногорје већ имају двадесетак винских подрума и још једну велику винарију, па је ово почетак стварања српске Тоскане. Јер, уз веће капацитете и подизање квалитета, имамо шансу да „заиграмо“ значајнију улогу на светском тржишту вина. Ово је, иначе, до сада највећа инвестиција у нашем крају, која неће угрозити постојеће винарије. Напротив, очекујемо њихово повезивање и још већа улагања – каже Драган Живановић, председник општине Топола.

ХОТЕЛ

ТАКОЗВАНИ вински туризам одавно је популаран у свету, па ће и стара-нова винарија томе посветити дужну пажњу. Такође, на пролеће почиње градња луксузног хотела на Опленцу – са пет звездица – од којег се очекује да буде стожер свих винарских дешавања у Србији.

 

М. ЛУКОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Топола: Нарко мафија окупирала варошицу

3 (2) Пошто посао за који су плаћени, у Тополи не раде ни полиција, ни …

ЧУДО ПРИРОДЕ: Пронађен број осам на коштици кајсије крај Тополе

0 (0) Владан Миливојевић из села Пласковац код Тополе, нашао је необичну коштицу кајсије на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend