Опозиција се забавила борбом за власт у Београду, из Цркве долази несагласје, чланови САНУ имају своје различите индивидуалне ставове, а на КиМ имамо мук Српске листе и ‘крике’ појединаца који покушавају да изнесу неслагања са таквом политиком. Имајући у виду искуство из последњег рата у БиХ и Хрватској, где су лидери тамошњих Срба проглашени за кривце иако се зна ко је одговоран за ратове, Срби на КиМ и данас воде своју борбу. Не оружјем, већ сопственим интелектом, потпуно свесни своје улоге и својих обавеза. И не пристајући да политичким дискурзивним иживљавањем над истином неодговорних српских политичара који су спремни на сваку врсту компромиса са непријатељем, будемо проглашени одговорним за издају свете српске земље, каже за Момчило Трајковић из Српског националног форума и бивши косовски политичар.

* После сусрета са патријархом СНФ је саопштио да „СПЦ и Срби са КиМ говоре истим језиком“. О чему се ради, имајући у виду да је патријарх Иринеј јавно благословио политику Александра Вучића на КиМ?

– Патријарх је био јасан да СПЦ ни у ком случају неће признати било која документа која би водила Косово ка независности. Ту смо у потпуности били сагласни. Ми смо му недвосмислено пренели став највећег броја Срби са КиМ да никада неће признати и не подржавају било какве споразуме који би КиМ одвојио од матице. Ми смо у разговору председнику Вучићу предложили да са колосека политике коначног статуса пређе на колосек процеса решавања. То данас није лако. Међутим, СНФ, Срби са Косова, народ, а сигуран сам и његови политички представници у косовском парламенту из Српске листе, спремни су да председнику Србије обезбеде услове за излазну стратегију из смишљене замке у којој се нашао уценом, али и непромишљеном стављању потписа на Бриселски споразум. Очекујемо да ће у предлогу решења, које председник Вучић најављује објаснити да је противљење Срба са КиМ потписивању било каквог споразума, који претходно не би прошао скупштинску верификацију и референдум након тога, за њега као председника, непремостив аргумент за одустајање од потписивања споразума о омогућавану легализације вештачке творевине као државе на историјски најважнијој територији српског етничког простора.

* Да ли сте имали контакте с председником Србије после сусрета у Председништву Србије 30. јануара?

– Са председником не. Али са његовим кабинетом и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем да. Наиме, Никола Селаковић успоставио ми је контакт са директором Канцеларије.

* Да ли Вам је и шта председник Србије обећао и да ли је то испунио?

– Обећао је доста тога. Прво, да ће послати директора Канцеларије за КиМ на округли сто који ће организовати Форум. У току је припрема округлог стола који ће се одржати 7. марта у Грачаници, на коме ће учествовати Марко Ђурић са представницима Српске листе. У оквиру унутрашњег дијалога већ је разговарано о нашем предлогу да се локална самоуправа – општине задуже да помогну српским општинама и насељима на КиМ.

* Да ли се зна датум „унутрашњег дијалога“ на коме би требало да учествују Срби са КиМ и председник Србије- најављен је за март?

– О томе сам разговарао са Селаковићем, Ђурићем и Владисављевићем, који је задужен за логистику одржавања округлих столова о унутрашњем дијалогу. Предложен је 14. март, али тај датум није потврђен. Очекујемо да ћемо у припреми тог округлог стола бити у свему укључени. Припремамо списак учесника који ћемо предложити организаторима. Такође очекујемо да ће на њему учешће узети и председник Вучић, јер нам је то обећао.

Против политизације Ивановићевог убиства

* Шта мислите о наставку дијалогу у Бриселу, иако се још званично ништа не зна о убиству Оливера Ивановића, чији је откривање убица био услов Београда да се врати за преговарачки сто?

– Ја сам одмах рекао да ће дијалог бити настављен, без обзира шта кажу представници наше власти. Господину Ђурићу није први пут да даје изјаве које се брзо демантују. Разговори у Бриселу о Оливеру Ивановићу треба да буду усмерени ка институцијама које воде истрагу, како би се што пре открили налогодавци и убице. Све друго била би политизација тог трагичног догађаја.

Пише: Јелена Тасић, Данас.рс

Фото: Мирослав Драгојевић