Трајковић: Вучић и Тачи нуде дестабилизацију

0
(0)

Београд је Бриселским споразумум дао и превише, изјавила је ФоНету да председница Европског покрета Срба са Косова и Метохије Рада Трајковић и оценила да Александар Вучић и Хашим Тачи, као преговарачи, нуде пројекат који би довео до дестабилизације.

Упитана о евентуалној подели Косова, она је, у оквиру серијала разговора Косинус, подсетила на изјаве Вучића и Тачија да су ушли у преговоре због помирења, али да њихов пројекат сада подразумева покретање 70 и више хиљада Срба настањених испод Ибра.

Напомињући да се бриселска бирократија „искомпромитовала“, Трајковић је новинару Николи Тодоровићу рекла да би свако ко мисли добро обичним људима „прекинуо преговоре и променио преговараче“. Према њеним речима, потребно је тражити такве преговараче који би решењима полако довели до нечег што суштински подразумева стабилност, а то „значи очувати људе на терену“.

Вучић је потпуно деморалисао људе за повратак и припремио остатак Срба за сеобу, указала је Трајковић и проценила да председник Србије преговоре користи у интересу своје власти.

Она је верује да ће у међународној заједници бити великог преиспитавања о статусу Косова када почну суђења за етничко чишћење над Србима, као и да је Тачи, у страху од оптужби, спреман на „опасне“ поступке. Мислим да ће се тада тражити много коректније решење од оног које сада Србија може да очекује, предвиђа Трајковић, уверена да су Србима и Албанцима у овом тренутку важнији конкретни животни проблеми од коначног решења статуса. Ми статус можемо да сачекамо, али на решавање животних питања заиста не можемо, таква је реалност на терену, рекла је Трајковић, која то често чује и од Албанаца.

Она подсећа да у региону већ постоје два веома осетљива питања, Босне и Херцеговине и примене споразума Грчке и Македоније, и констатује да међународна заједница не жели додатну дестабилизацију.

Уколико би коначно решење значило дефинитивно признање независности Косова, то би водило дестабилизацији остатка Србије, чији грађани све више пружају отпор таквом решењу, оценила је Трајковић. Мислим да ће се питање коначног статуса Косова решавати касније, предвидела је Трајковић и указала да је Бриселским споразумом већ дато превише, због чега Србија не може да дозволи даље јачање државности простора Косова.

Она тврди да би давање столице Косову у Уједињеним нацијама (УН), без обзира на нека објашњења која се о томе чују у јавности, суштински значило признавање државе Косово. Према њеном ставу, Србија не може да дозволи да Косово буде чланица институција у којима је место предвиђено за државе.

Међународна заједница веома уважава културно наслеђе на неком простору које говори о његовом идентитету, али тај „адут“ власт у Беогаду не потенцира, нагласила је Трајковић. За међународну заједницу је релевантан став Српске православне цркве, нагласила је она, упозоравајући да би подела одвојила цркву од Пећке патријаршИје, где се устоличавају поглавари СПЦ, али и других њених „изворишта“.

Упитана да ли би грађани на референдуму требало да се изјасне о решењу за Косово, Трајковић је узвратила питањем: „О чему би то требали да се изјасне, да ли прихватају ампутирање дела сопствене територије?“. „Мислим да помало Вучић не разуме шта је Србија. Знате, Србија ћути, али на крају не дозвољава да је ударите по поносу“, рекла је Трајковић и упитала „каква би то Србија била која би на референдуму одлучила да простор Косова и Метохије буде независна држава?“

Према њеном уверењу, немогућ је „тај суицидијални референдум који би за своје решење могао да има признавање независности Косова и Метохије“. На питање шта је за њу лично Косово и Метохија, Трајковић је истакла да не зна да живи без Косова. Не знам да вам опишем шта је, али знам да га никад не бих дала и да сам спремна да платим сваку цену за то, одговорила је Трајковић.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михаило Меденица: Чега сте ви председници, несрећни Вучићу и Костићу?!

5 (9) Ево сте се вратили са Свете горе, Александре Вучићу, из пресветога Хиландара, и …

Вучићев режим је младе људе довео у безнађе: Изгубљене генерације Србије

5 (2) Већина младих у Србији је у безнађу и не верује ником од политичара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend