Трамп покренуо трговински рат с ЕУ: Од сутра царине на челик и алуминијум

Вашингтон уводи царине на увоз челика и алуминијума у САД из Европе, Канаде, Мексика, Јужне Кореје и других земаља, с изузетком Аргентине, објављено је у саопштењу с потписом америчког председника Доналда Трампа које је у четвртак објавила Бела кућа.

Нови ценовник ступиће на снагу у петак у поноћ.

Европска унија и партнери САД у оквиру Северно-америчке зоне за слободну трговину (НАФТА), без обзира на интезивирање преговора током ове седмице, нису успели да постигну споразум са САД.

Амерички министар трговине изјавио је да увођење царина Европској унији неће утицати на односе с Америком. „Све ће то преживети“, навео је он.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је овим поводом да САД не остављају ЕУ други избор осим да уведе додатне царине на низ производа. Он је истакао да ће Европска унија увести мере за обнављање равнотеже и да ће предузети све неопходне кораке за заштиту еворпског тржишта од трговинских царина САД.

Сједињене Америчке Државе су од 23. марта увеле нове царине за производе од челика и алуминијума – повећање од 25 одсто за челик и 10 одсто за алуминијум. Оне важе за све земље које испоручују ове производе САД, а одлагање до 1. маја добиле су Аустралија, Аргентина, Бразил, Канада, Мексико, Јужна Кореја и земље Европске уније. Трећег маја је објављено да је увођење нових царина за ове државе одложено до 1. јуна.

Спутник

Актуелно

Европска унија од јула уводи царине на америчку робу

ЕВРОПСКА унија ће од јула увести додатне увозне царине на листу производа из САД, као …

Кина: Ако Вашингтон уведе царине ниједан споразум неће остати на снази

Споразуми који су раније постигнути између Вашингтона и Пекинга неће бити на снази ако САД …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons