Насловна / Свет / Европа / Трампов аплауз истоку Европе
Трампов аплауз истоку Европе 1

Трампов аплауз истоку Европе

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп је у писму учесницима дводневног пословног самита „Иницијатива три мора“, у понедељак отвореном у Букурешту, показао колики значај придаје земаљама источне и средње Европе. Истичући да САД остају поносан партнер ове иницијативе „у том стратешки важном региону“, Трамп је у писму румунском председнику Клаусу Јоханису поручио да САД снажно подржавају форум чији је циљ боље повезивање земаља источне Европе:

– Аплаудирам Румунији, Бугарској, Мађарској, Аустрији и Словачкој за напредак који су оствариле како би подржале енергетску диверсификацију кроз изградњу гасоводне инфраструктуре. САД остају поносан партнер у тим напорима кроз извоз течног природног гаса том стратешки важном региону и кроз учешће америчких компанија на пословном форуму „Иницијатива три мора“ – наводи Трамп у писму.

Оценио је да би самит могао допринети развоју инфраструктуре, бољој пословној повезаности, јачању енергетске безбедности и смањењу баријера за слободну, праведну и реципрочну трговину у региону централне и источне Европе.

– На многим нивоима, наша земља остаје посвећена сарадњи са 12 земаља чланица те иницијативе, како би наставиле да развијају енергетску, транспортну и дигиталну инфраструктуру – истакао је у писму Трамп, који се прошле године лично обратио учесницима тог форума у Варшави.

„Иницијатива три мора“, покренута 2015. године, укључује 12 земаља чланица ЕУ између Јадранског, Балтичког и Црног мора – Бугарску, Румунију, Мађарску, Чешку, Словачку, Хрватску, Словенију, Аустрију, Пољску, Етонију, Летонију и Литванију. Међу њима једино Аустрија није била у табору бивших комунистичких земаља.

Амерички министар енергетике Рик Пери, као и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, присуствују самиту, док се паралелно у Букурешту одржава и пословни самит званичника Европске инвестиционе банке и Светске банке.

НАПАД НА КАВАНОА

Уочи новембарских избора за Конгрес, последњи у низу напада на председника САД стиже од Кристине Блејзи Форд, која оптужује кандидата Доналда Трампа за Врховни суд САД, Брета Каваноа, за сексуални напад од пре скоро четири деценије, на журки, у пијаном стању. Она тврди да би била силована и спремна је да о томе јавно сведочи.

Д. САВИЋ, Новости.рс

фото: АП

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Недовољно истражено: На Западу буја нова вера — невера 11

Недовољно истражено: На Западу буја нова вера — невера

Да је на делу дехристијанизација поготово Западне Европе указује податак о продаји 500 римокатоличких и …

Олигархија ће преко Бајдена покушати да спречи Трампа да остане у Белој кући после 2020. 12

Олигархија ће преко Бајдена покушати да спречи Трампа да остане у Белој кући после 2020.

 АМЕРИЧКА `дубока држава` се одлучила кога ће да на председничким изборима 2020-те супротставити Доналду Трампу. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *