fbpx
понедељак , децембар 9 2019
Насловна / Србија / Економија / Трећина Србије нема новца да плати струју и гас

Трећина Србије нема новца да плати струју и гас

Већ дуже се у Србији говори о потреби да се најсиромашнијим грађанима обезбеди могућност да енергенте плаћају повољније, као и о неопходности увођења социјалних карата које ће то и омогућити.

За сада се стигло до предлога уредбе о енергетски заштићеном купцу, чиме је, практично, направљен први корак ка том циљу. Наиме, из Министарства енергетике предложено је да се за социјално угрожене грађане обезбеди да месечно бесплатно потроше 120 киловата струје и 90 кубика гаса током грејне сезоне. За сада се још не зна тачно када ће се предлог претворити у праксу, али би то могло бити релативно брзо јер у том министарству очекују да ће он бити усвојен овог месеца.

И док се то и не деси, треба рећи да се процењује да би на право на ту врсту помоћи могло рачунати и до 500.000 домаћинстава, а самим тим практично више од милион људи. На тај начин, неспорно, држава признаје да је готово 15 одсто грађана Србије веома сиромашно, а тешко да би се ико усудио да процени колико је оних који су на прагу да повећају тај проценат јер је извесно да ће због свега неколико стотина динара више много домаћинстава остати „испод црте„ и неће добити ту бенефицију.

Треба рећи да ће домаћинствима која буду стекла статус енергетски заштићеног купца, месечно бити опроштено око 1.200 динара, што свакако много значи онима који су на граници егзистенције. Треба рећи и то да они који буду стекли то право не би требало да очекују да им држава обезбеди да се бесплатно греју, јер то не може бити циљ.

По речима председника Савеза самосталних синидката Војводине Горана Милића, обезбеђење бесплатних 120 киловата месечно, као и 90 кубика гаса за грејну сезону је добро, али невоља је у томе што много грађана већ одавно живи на ивици егзистенције, а још горе је што ће их бити све више те постоји бојазан да ће то коштати оне који, за сада, нису међу њима.  

– Енергенти у Србији су, генерално говорећи, скупи, наравно, када се упореде с примањима грађана, и трошкови за те намене изузетно оптерећују кућне буџете – каже Милић. – Већ сада се може говорити о огромном проценту грађана који су у ситуацији да, гледајући на зараде, добију ту бенфицију, а посебно када се сагледа оно што нас очекује. Наиме, ни ове године се не очекује ситуација ништа боља него претходне, а сигурно је да ће бити нових отпуштања.

По речима председника Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет„ Радомира Ћириловића, предлог уредбе је, пре свега, популистички и представља политички маркетинг. Он истиче да је циљ да се власт додвори грађанима с најнижим примањима, којих је, нажалост, највише у Србији, уместо да се предузиму кораци који би допринели повећању енергетске ефикасности и реално сагледа стање у енергетици.

– Тај предлог показују немоћ државе да на прави начин нађе решење за цену енергената и за оне који немају да плате, али и оне који рачуне плаћају тешком муком, односно да цене енергената, уз економска правила, прате и платежну моћ грађана – каже Ћириловић. – Велико је питање ко су социјално угрожени потрошачи и како се утврђују лимити за то. Бојим се да ћемо доћи у  ситауцију да ће многи грађани због свега неколико стотина динара, дакле не много већих примања, изгубити могућност да им део потрошње буде бепслатан и због тога морати да плаћају далеко више цене енергената, што се, без сумње, крије иза овог предлога. Он указује на то да ће лоше последице тог предлога осетити грађани који су такође на рубу егзистенције, али имају нешто више новца него они који примају социјалну помоћ или неку другу врсту социјалних давања, а да се то посебно доноси на грађане који користе гас. По његовим речима, због високих цена природног гаса многи потрошачи већ су се искључили с мреже и сигурно је да се неће прикључивати због могућности да бесплатно потроше 90 кубних метара гаса по грејној сезони.

Д. Млађеновић

 


Како до бенефиције

Да би се добио статус енергетски заштићеног купца, потребно је да је члан домаћинства корисник социјалне помоћи, додатка за негу и помоћ другог лица, или пензионер с најнижим примањима, као и да укупни месечни приход по броју чланова породице не прелази утврђени износ неопходан за остваривање права на дечји додатак. Захтеви ће се предавати у установама социјалне заштите у месту боравка, а новац за надокнаду трошкова за струју и гас биће обезбеђена из буџета Србије.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОДАKЛЕ ИМ ТОЛИKО ПАРА? Мигранти пристигли у Београд тврде да плаћају 12.000 евра за кријумчарење!

4.2 (5) Неке од група избеглица из Ирана, Ирака, Сомалије, Авганистана, које се још од …

Штрајк радника Поште се шири Србијом

4.9 (14) Радници Поште Србије у Београду, Зрењанину, Kикинди и Лазаревцу ступили су 3. децембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *