fbpx
Насловна / Србија / Економија / Поскупљује и јефтина струја

Поскупљује и јефтина струја

Београд — Министарка енергетике Зорана Михајловић каже да ће увођењем новог начина обрачуна и плаћања струје и даље бити јефтине ноћне тарифе, али не у односу 4:1.

Михајловићева је за данашњу Политику рекла да су припремљене нове социјалне карте и да ће уредба којом је предвидјено да социјално угрожени добију бесплатно 120 киловата струје и 90 кубика гаса, бити усвојена на једној од наредних седница Владе Србије.

„Циљ је да они који троше много, плаћају више од оних који троше мање струје. Струја није што и кромпир, па да је плаћамо по нижој цени, јер се троши више“, рекла је Михајловићева. 

Према њеним речима, овим тарифним системом биће смањени приходи од обрачунске снаге која тренутно (у обрачуну потрошње) учествује са 19 одсто, узимајући у обзир све категорије потрошача, али ће се повећати учешће средњег напона са садашњих 25 на 35 процената. 

Она је навела да ће у новом тарифном систему категорија широке потроње бити раздвојена на два дела, на комерцијалну потрошњу и потрошњу домаћинства. 

Михајловић је рекла да ће новим тарифним системом бити уведен обрачун „прекомерне активне енергије“ за потрошњу струје већу од 1.600 киловата месечно, а тиме ће бити решен статус оних који се греју на струју.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљују струја, инфостан, таксе и храна!

5 (4) Пре неколико дана негативно је дочекана вест да ће поскупети таксе за издавање …

Држава престаје да ценом струје чува социјални мир, ускоро почињу редовна поскупљења

5 (1) Поскупљење струје од 3,9 одсто од 1. децембра за просечна домаћинства која троше …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *