Србија

ТРГОВАЦ СМРЋУ Чиме се све Вилијам Вокер бавио на Косову

Иако је на Косово стигао као “објективни посматрач”, сведочанства сарадника и његова каријера показују да је Вилијем Вокер заслужио репутацију “трговца смрћу”.

Данас је то човек који отворено прети великом Албанијом и тврди да има план за њихово уједињење. А пре 19 година Вокер је именован за шефа Косовске верификационе мисије ОЕБС. Према сведочанствима, амерички дипломата – званично задужен за контролу ратних дејстава на подручју Косова – од почетка је имао две примарне улоге: блиске сарадње са ОВК и тражење повода за војну интервенцију против СРЈ. Један од оних који се добро сећа Вокерове улоге је и Момир Стојановић, некадашњи начелник Одељења за оперативне послове Команде Приштинског корпуса Треће армије.

– Седам година сам био на месту начелника корпуса и изблиза сам посматрао деловање мисије ОЕБС, на челу са Вокером. Мисија је инсталирана зато што су снаге безбедности СРЈ у окршајима са ОВК од јуна до октобра потпуно поразиле терористе, и са 26.000 спустиле њихове снаге на 3.000 ратника. Увидевши да је герилски рат пред крахом, САД су издејствовале да се уведе мисија са Вокером на челу. Он је имао, по званичној агенди, циљ да надгледа кретање снага безбедности, наших и албанских, али је заправо његов мандат искоришћен да се ОВК консолидује – каже Стојановић.

Вокер је, према његовим речима, тесно сарађивао са терористима, уступао им податке где се војска СРЈ налази, који су јој планови, а, са друге стране, нашој војсци је забранио сва деловања.

– Разговарао сам са његовим помоћницима, он никада није долазио у наш штаб. Од почетка је изгледало да нису објективни. Не само што су обучавали ОВК, него су им дали и сателитске телефоне, којима су касније комуницирали са НАТО. Дебело су платили тог истрошеног генерала за лобирање у корист Албанаца – констатује Стојановић.

Мање од четири месеца било је потребно емисару ОЕБС да пронађе “случај” који би му одговарао. Око 40 беживотних тела у селу Рачак послужило је сврси: да се СРЈ оптужи за ратне злочине против цивила и затражи хитна НАТО интервенција, а истина је била да су то била тела војника ОВК страдалих у биткама крај Рачка.

“Блиц” је разговарао са Даницом Маринковић, истражним судијом која је непосредно сведочила увиђају у Рачку.

– Рачак је био другачији за ОЕБС – одмах се видело да имају свој сценарио. Тог 15. јануара 1999. смо у Рачку већ затекли представнике ОЕБС, који нису хтели да нам се придруже иако смо до тада имали коректну сарадњу. Покушали су и да ме одврате од намере да одем на конкретно место и обавим увиђај, али ја то нисам прихватила. У центру села дочекала нас је велика количина наоружања. Полиција је имала сазнања и да постоје жртве, али чим смо кренули узбрдо до локације на којој су се налазили, на нас је осута паљба. Два дана касније доживели смо исти сценарио – прича пензионисани судија.

За то време, пре проналаска тела Албанаца, посматрачи ОЕБС наставили су да врше притисак како би одустала од увиђаја, а потом су јој рекли да ће је, ако оде у Рачак без њих – послати у Хаг.

– Чим смо ушли у село, у џамији смо пронашли 40 тела. Одмах смо закључили да масакра није било: повреде које су задобили људи биле су нанесене у борби, из различитих локација. То је достављено и финском тиму вештака, одсносно Хелени Ранти, шефици тима, која је касније говорила о притисцима које је трпела од Вокера. У наставку увиђаја нашли смо и ровове ОВК у брдима изнад Рачка, њихов штаб, униформе, митраљеско гнездо. То су видела и три ОЕБС-ова посматрача, али ништа није било довољно – закључује Маринковићева.

Чомски: И раније застрашивао сведоке

О Вилијему Вокеру пише и Ноам Чомски, један од водећих светских интелектуалаца који се већ деценијама бави критиковањем америчког интервенционизма.

У његовој књизи “Нови милитаристички хуманизам”, Вокер је заслужио посебно поглавље, управо у контексту случаја Рачак. Чомски, позивајући се на новинске текстове, пише да је Вокер био укључен у случај у Салвадору када је прикрио злочине тамошње владе над цивилима и герилцима.

– Манипулисање лешевима везује се за тог човека – каже Чомски.

Михаило Јовићевић, Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. SVE NEPRIJATELJE STAVITI U ISTOM “KOŠU”!

    Niko ne opravdava ponašanje osvedočenog srbomrsca Vilijama Vokera, a da se zaboravlja na mnogim drugim stvarima i osobama. Napad nad Srbijom je planiran sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Toliko jaka CIA, a da najveća svetska arogantna sila i neman i NATO poveruju jednom čoveku da bombarduje Srbiju. Naš NATO neprijatelj sve je znao iz usta naših političara o stanju i na Kosovu i u Srbiji. Sada ispada najveću krivicu za bombardovanja naše zemlje se svaljuje srbomrscu i njenom neprijatelju Vokeru, a zaboravljaju se naši vrli (ne)prijatelji: Toni Bler, Bil Klinton, Havijer Solana, Medlin Olbrajt, Gerhard Šreder i drugih kod kojih se trči u jednom dahu, ulažu se donacije i primaju se kao najzaslužnijih persosona, od strane nadobudnih naših političara i to baš u srcu Srbije, radi svoje promocije, domaćinskog ponašanja i zaboravljanje novije istorije. Takođe je zaboravljeno da su neki naši političari tražili da se bombarduje Srbija kako bi pao Milošević, a za posledice nije im radio taj centar mozga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!