Три брата, три српска срца за Косово пала!

Три брата, три српска срца за Косово пала!

5
(1)

Херојска прича о браћи Милић: Три брата, три српска срца за Косово пала!

Брат до брата за Србију живот дали!
Драгољубу и Нади Милић близанци Срђан и Бобан су погинули на бојишту 1999. године, а најстаријем Горану срце је препукло од туге за браћом годину дана после.

На краљевачком новом гробљу Барутана, на брегу изнад града, леже један крај другог три брата Милића: Срђан, Бобан и Горан. Близанци Срђан и Бобан, официри Војске Југославије, погинули су у размаку од само две недеље бранећи родну груду на Космету. Најстарији Горан, дипломирани економиста, није дуго носио своју неизмерну тугу.

У зору 13. маја 2000. године, срце му је препукло од бола. И сада, на вечном боравишту један крај другог леже понос и дика Наде и Драгољуба Милића, леже сва три њихова сина.

Тамни облаци наилазе
Срећан и складан породични живот ове честите породице убрзо је пољуљан из темеља. Облаци рата надвијени над нашом земљом потпуно су помрачили и Косово. У рано пролеће 1998. године шиптарски терористи су почели да убијају из заседа и отимају српске војнике и полицајце. Почела су да пламте у огњу српска села, водиле су се тешке борбе са одметницима код Бајгоре, Дренице, Србице, Преказа и на Чичевици.

Онда је дошло до агресије НАТО пакта на СРЈ 1999. године. И погибије браће близанаца. Најпре је погинуо Срђан. У току борбе је добио наређење да нађе нови положај за своју батерију хаубица. Са возачем и још три војника кренуо је возилом на задатак. Стотинак метара од места поласка њихово возило је наишло на мину. Сва три војника су погинула на лицу места, Срђан је, тешко рањен, пребачен у болницу у Митровицу, а потом на ВМА. Није вредело. Преминуо је 4. априла 1999. у поподневним часовима. Возач је само лакше повређен.

– Сахранили смо га на нашем гробљу у Приштини – каже отац Драгољуб. – Био је то за све нас претежак ударац Изгубили смо сина и брата кад је био у најлепшим годинама и наша туга је била дубока и преголема. Његова смрт нас је напросто покосила. Уз сву тугу доживели смо и то да је већ сутрадан по његовој сахрани НАТО авијација засула тонама бомби то православно гробље. Гроб нашег Срђана није био оштећен.

А две недеље касније…
Кућа Милића је постала кућа туге. Нема више њиховог веселог и доброг сина Срђана. Нема брата Горановог и Бобановог. Не зна се коме је било теже, браћи или родитељима.

Само десетак дана касније догодила се нова трагедија. На ратном задатку је погинуо и други син близанац. Отад Драгољуб прича:

– Бобан је добио задатак да током ноћи проведе кроз Космет јединицу од око триста војника. И кренули су из Мердара. Око три сата по поноћи зачула се хука непријатељских авиона. Убрзо, код места Волук, између Клине и Ђаковице, колону су напали НАТО бомбардери. Бобан се налазио у борбеном оклопном возилу, са једним потпуковником и шесторицом војника. Две ракете на топлотно навођење уриле су посред возила. Све је претворено у огањ и пепео. Тако је погинуо и наш син официр Бобан Милић.

Сахрањен је на приштинском гробљу крај свеже хумке брата Срђана, на којој су стајали још несвели букети цвећа. Било је потресно и тужно на сахрани. Као и првом и овом другом свом унуку деда по оцу 82-годишњи Божидар Милић одржао је посмртно слово. Онако, по народски. Поклонио се сенима својих унука јунака готово не пуштајући сузу.

Срце није издржало
Заједно са колоном изгнаника на пут ка Србији кренуо је и Драгољуб са супругом Надом и последњим сином Гораном. Стигли су у Краљево где су пре неколико година саградили кућу.

– Морали смо да напустимо родни крај. Најтеже ми је било, па и свима нама, да оставимо своју мртву децу да Шиптари газе по њима. Одлучили смо се да их пренесемо и сахранимо на краљевачком новом гробљу. Тако је и било и од 13. октобра прошле године леже наши јунаци на Барутани.

Своју голему тугу скривао је и носио у дубини душе најстарији брат Горан. Запослен у краљевачкој царинарници, свакога дана, по завршетку посла, одлазио је на гробље и седео крај Срђановог и Бобановог споменика. Скривао је тај бол целу годину. И није, ипак, издржао. У јутарњим часовима 13. маја 2000. године мајка га је нашла мртвог у кревету. Срце му је препукло од туге.

Нада и Драгољуб су остали тако сами. Сад је тужно и тихо у кући на ивици града. На источном зиду стоје три посмртна плаката. Врата на собама синова отворена. Као сенка, нема у болу, несрећна мајка их стално обилази. Загледа фотографије, трофеје, ствари и одликовања својих синова. И све у уверењу да све то није тако, да нису нестали њени соколови, да је то само привид и само ружан сан који ће проћи.

Али, истина стоји горе на Барутани. Стоје три хумке браће Милића – Срђана, Бобана и Горана.

 

Српски сабор Заветници Нови Сад

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

3.7 (3) Седница Кризног штаба која је почела јутрос у осам сати завршена је управо, …

Србија: Са вакцинацијом бројке обололеих од корона вируса горе него пре вакцине!

Србија: Са вакцинацијом бројке обололеих од корона вируса горе него пре вакцине!

5 (1) Број преминулих је са почетка године и 45 дневно, пре вакцинације спао на …

29 Коментара

 1. Молим вас све да поделите ову вест свим својим пријатељима, поставите је у све српске групе и свуда на Интернету где год можете! Хвала!

 2. Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija

 3. RT @srbijadanas: Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija

 4. RT @srbijadanas: Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija http://t.co/x863QHhyH7

 5. RT @srbijadanas: Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija http://t.co/x863QHhyH7

 6. RT @srbijadanas: Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija http://t.co/x863QHhyH7

 7. RT @srbijadanas: Три брата, три српска срца за Косово пала! – http://t.co/NXyPZ0bQeO #Srbija http://t.co/x863QHhyH7

 8. @srbijadanas

  Проследи то на @avucic @ivicadacic_sps @predsednikrs @BorisTadic @LDP … И остале!

 9. @Tasman_333 @srbijadanas @avucic @ivicadacic_sps @predsednikrs @BorisTadic @LDP Која је сврха, заболе све њих за Србе, сложили би се до сада

 10. @DIME1982 @srbijadanas @avucic @ivicadacic_sps @predsednikrs @boristadic @ldp

  Како ја то било када да објасним својој Деци?!

 11. Молим вас све да поделите ову вест свим својим пријатељима, поставите је у све српске групе и свуда на Интернету где год можете! Хвала!

 12. SI KOJI IMAJU MOGUCNOST , DA OVO POSALJU PO SVETU…DA VIDE..PROCITAJU…MOZDA CE NEKOM '''DOBROTVORU''KRENUTI SUZA…ILI GA SRCE IZDATI…AKO , GA IMAJU….TUGA…BOL…JAD….LEPOTA , MLADOST…RADOST.., A OSTALE SAMO SUZE…KO GOD VIDI… PROGLASITI DAN ..BRACE MILIC….

 13. Vide li to prošli i sadašnji gospodari zenlje Srbije. Vide li to patrijote joji su se krili po inostranstvo i po rupama i iza imena njihovih roditelja. ŽALOSNO NE POSTOJI VEĆI ŽAL I TUGA IZGUBITI JEDNO DETE .KAKO JE TOJ JADNOJ MAJKI ŠTO JE IZGUBILA TRI SI

 14. TRI SINOVA. I Ona je heroj. ŠTA JE DRZAVA UČINILA ZA NJIH. PITA LI SE NEKO ZA ŠTA SU ŽIVOTE DALI.

 15. ima jedna izreka kod casnih vojnika koju bi oni,upucenu sebi voleli voleli da cuju:"ZA HEROJEM SE NE PLACE"+++

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend