Три деценије од револуције у Румунији и свргавања Чаушескуа (видео)

5
(3)

Навршава се 30 година од почетка једне од најкрвавијих побуна народа против диктатора у Европи после Другог светског рата.

У ноћи између 15. и 16. децембра 1989. године неколико стотина грађана Темишвара окупило се због избацивања пастора из цркве Ласла Токеша, иначе критичара шефа државе Николае Чаушескуа, преноси Н1. Десет дана касније диктатор и његова жена били су стрељани, а Румунија је закорачила у слободу.

Више стотина грађана Темишвара прошетало је у недељу увече централним градским улицама са свећама и заставама Румуније, у спомен на почетак побуне против режима румунског диктатора Николаеа Чаушескуа пре 30 година.

„Мислим да симбол револуције заиста нешто значи младим људима који је имају неког попут свог оца, да им каже истину. Не знам за друге, али ја сам опет плакао, то је било врло емотивно сећање за мене“, речи су учесника Марша сећања на жртве Kурка Маркер Алин.

Пре побуне, која ничим није била наговештена, Румунија је била сиромашна чак и по критеријумима источне Европе. Диктатор Чаушеску и његова супруга Елена владали су нацијом од 20 милиона грађана уз помоћ сурове тајне полиције Секуритатее. Несташице хране и струје биле су медијски покриване причом да Румунија нема спољних дугова.

„Око 70 људи је убијено, а 200 их је рањено, а након тога доста њих је и ухапшено. И ја сам био сам ухапшен на четири дана. Али демонстрације против комунистичког режима су се наставиле. То је био наш спас“, каже један од учесника побуне Саска Виорел Золтан.

А онда је побуна из Темишвара стигла до Букурешта. Демонстранти су прекинули последњи конгрес Kомунистичке партије Румуније, на коме је Чаушеску добио неподељену подршку. Дошло је до тродневног и крвавог сукоба тајне полиције и народа.

Демонстранти су 21. децембра 1989. дошли у Букурешт, а сутрадан су Чаушеску и његова супруга Елена покушали да побегну хеликоптером, али су ухапшени, осуђени по кратком поступку и погубљени 25. децембра.

„Грађани су и данас незадовољни и разочарани, јер реформа није до краја изведена. Мислим да је још много тога што треба да се уради. Имамо корупцију, боримо се против ње. Такође економија није тако сјајна, али то је и због корупције“, додаје још један учесник марша Мариан Kонстант Василе.

После револуције у Румунији су на власт прво дошли реформисани комунисти па су се смењивале левица и десница. Ипак, Чаушеску је једини комунистички диктатор у Европи који је владавину окончао смакнућем.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проналазак гробнице доказ да је у Румунији било Холокауста

0 (0) БУКУРЕШТ – Проналазак масовне гробнице у шуми Вултури представља још један аргумент да …

Румунија да у складу са пријатељским односима са Србијом одмах ослободи заплењене српске тенкове!

0 (0) Румунија није пропустила транспорт са руским наоружањем, који се преко Дунава кретао у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend