ТРУДНИЦЕ СЕДЕ НА СТЕПЕНИЦАМА Будуће мајке чекају у редовима анализе у скученој чекаоници са само једном клупом

0
(0)

Гужва је увек, редови су дуги, тамо постоји само једна мала клупа, па сам морала да седнем на степенице, прича Ива Пупавац, суграђанка у шестом месецу трудноће.

Таква слика се, причају будуће мајке, редовно понавља пред лабораторијом Градског завода за кожне и венеричне болести у Улици Џорџа Вашингтона. Разлог су, кажу у томе што су редови дуги, а клупа само једна.

– Била сам јуче и пре месец дана, а гужва је увек. Ја сам у шестом месецу, али је било и трудница са још више поодмаклим трудноћама, а и оне су седеле на хладним степеницама – огорчено прича Ива Пупавац.

Она каже да је највећи проблем настао у тренутку када су их, због епидемије морбила, пребацили на друго одељење, јер су до сада одлазили по анализе у лабораторије на одељењу са децом. Чекаоница пред лабораторијом у коју сада одлазе је скучена.

– Жалили смо се и начелнику и лекарима. Док су лекари у чуду и сами зашто постоји само једна клупа, начелник нам је рекао да не зна како нам може помоћи, јер гужве су стална појава. На питање да ли ћемо бар добити још једну клупу, одговор нисмо добили – каже Ива.

Будуће мајке наводе да није само скучен простор проблем, него и немар суграђана који ту долазе из других потреба.

– Та мала чекаоница заједничка је за гинекологију и дерматологију, па и на ту једну клупу често седну људи који чекају дерматолога, потпуно несавесно према нама трудницама. А ми се сналазимо по степеницама или једноставно стојимо – каже Ж. Л, у седмом месецу трудноће и додаје да је Завод место где све труднице из Београда бар два пута у трудноћи морају да дођу да обаве редовне лабораторијске анализе.

Ипак, срећа у несрећи је, каже, та што су лекари изузетно брзи.

– Дођем и мислим да нећу стићи тај дан на ред, а истина је да се свака трудница задржи свега неколико минута унутра – наводи Ж. Л., док се све оне једногласно слажу да су заслужиле – макар још једну клупу.

Начелник Завода др Александар Адамовић каже да јесте била гужва у дан после празника, пошто нису узимали брисеве четири дана, па је више будућих мајки дошло јуче, али додаје и да је велики број пацијената, а недовољно особља.

– Радимо за цео Београд, и то се само са трудницама, него и са женама са гинеколошким проблемима, које гинеколози упућују код нас, а то може да се обави и у надлежним домовима здравља – каже др Адамовић.

Блиц.рс

Фото: читатељка „Блица“ / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дефицит буџета Србије у првој половини ове године 304,8 милијарди динара

5 (2) У првој половини ове године дефицит буџета Србије износио је 304,8 милијарди динара, …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *