ТУГА ЕВАКУИСАНИХ ОБРЕНОВЧАНА: Децу смо носили на леђима да се не удаве!

0
(0)

УПЛАКАНА Марија Симић, са седмомесечним сином Страхињом у наручју, пристиже у Центар за културу и спорт „Шумице“. Кућу у насељу Бело Поље, надомак Обреновца, са породицом је напустила још у четвртак и склониште потражила у близини електране. У петак је вода тотално потопила и то подручје.

– Извукли смо се у последњем тренутку. Вода ми је тада била до струка. Бебу сам чврсто држала. Трогодишња ћерка Анастасија и супруг су били у чамцу иза нас. Не знам где су сада, надам се да ће и они ускоро стићи – кроз сузе прича Марија Симић, житељка Обреновца.

Њена прича је само једна од испричаних. Јер, више од 500 житеља Обреновца који су, услед водене стихије, морали да напусте своје домове, у петак је смештено у хале Београдског сајма, а још две стотине у просторије Центра за културу и спорт „Шумице“ у Београду.

Екипе Црвеног крста и лекари Дома здравља „Вождовац“ дочекивали су несрећне људе на улазу у привремена прихватилишта, пружали им топлу гардеробу, воду, храну, лекове… Међу пристиглима у ЦКС „Шумице“ било је и трудница, али је највећи број жена и старијих људи, који су углавном хронични и срчани болесници.

deca-obrenovac

– Ћерке и двоје малих унучади су ми се спасли, али у бујици су ми остала два сина и једномесечно унуче – каже Славица Весић, која је од водене стихије побегла у последњем тренутку. – Не знам где су, ни шта је са њима. Не можемо на телефон да их добијемо, а кад су нас извукли вода је већ била прекрила кров.

У насељима у околини Обреновца, у ноћи између четвртка и петка, ниво воде за пола сата достигао је око метар висине. Бујица је улицом носила фрижидере, веш-машине, намештај, струја и телефон били су у прекиду, а вода је за сат времена прекрила све приземне куће. Трочлана породица Максимовић ноћ је провела на крову двоспратне комшијине куће, одакле је беспомоћно дозивала у помоћ.

– Имали смо толико времена да се само обучемо и да сина ставимо на леђа, па низ воду до прве двоспратне комшијске куће – са неверицом на лицу, испричао нам је Ненад Максимовић. – Био сам у рату, ово је горе од тога јер у овој води спаса није било. Осећам се поражено, бедно, комплетно имање ми је уништено… Моја породица и ја мораћемо све испочетка…

Јавно предузеће „Београдски сајам“ понудило је своје просторије за смештај евакуисаног становништва из Обреновца. У петак, спасиоци су аутобусима, у размаку од пола сата довозили угрожене грађане.

– Евакуисано становништво смо сместили у Халу 11, где може да стане око 500 људи – каже Данка Селић, генерални директор ЈП „Београдски сајам“. – Уколико буде било потребно, отворићемо још једну халу, где можемо да примимо исто толико особа. Обезбедили смо им свлачионице, монтажне тоалете, а Војска Србије је донела кревете и душеке. Град Београд обезбедио је довољно воде и хране, а пошто овде има и болесних особа, снабдевени смо и лековима.

Мештани најугроженијих предела најпре су евакуисани у хотел „Обреновац“, а потом су возилима Жандармерије упућени у београдска прихватилишта, јер и хотелу прети поплава. Спасено становништво са собом носи само лична документа и кесице са лековима. Кажу, срећни су што су главу спасли…

Евакуисаном становништву, у сваком тренутку је на располагању више од 30 редара Црвеног крста. О угроженима 24 часа дневно брину и лекари Хитне помоћи у Београду

ХРАНА И ПЕЛЕНЕ

ЛЕКАРСКЕ екипе дежураће нон-стоп. Лекова има довољно, али то није случај када је у питању гардероба, конзервисана храна, душеци и ћебад.

– Сва деца пролазе лекарске прегледе и за сада су добро. Неопходна нам је помоћ у пеленама, храни за бебе и гардероби, јер је пристигао велики број малишана – каже Нада Јовановић Васиљевић, директор Дома здравља „Вождовац“.
БИЛО ЈЕ ЈЕЗИВО

ПРАВУ драму преживела је и породица Јовановић, којој је вода ушла у приземну кућу, у којој су се затекли са двоје мале деце.

– Било је језиво, када смо схватили шта се дешава, већ је било касно, вода је поптуно преплавила кућу, до појаса смо пливали у води – испричала нам је своју муку Јелена Јовановић. – Децу смо морали да држимо на леђимо, како се не би утопила у бујици.

ПОМОЋ

ГРАД Београд упутио је два шлепера воде за пиће у најугроженије београдске општине, Обреновац и Лазаревац. У ова места послата је и већа количина хране, између осталог 1.000 векни хлеба, као и пелене и храна за најмлађе.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упао колима у мигрантски центар у Обреновцу из протеста против насељавања муслимана у Србију (видео)

4.9 (16) Наш суграђанин Ф.Р. извршио је нешто око 19 часова упад својим колима у …

Мигранти враћени из Мађарске у Србију? Конвоји мађарске полиције у Обреновцу!

4.9 (11) Грађани Србије на друштвеним мрежама су поделили фотографије из Обреновца где се виде …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend