ТУГА: У Србији девојчице абортирају са 12 година!

0
(0)

Девојчица од 12 година најмлађа је пацијенткиња која је у ГАК „Народни фронт“ недавно дошла да уради абортус. На тај корак сваке године се у Србији одлучи око 16.000 трудних малолетница. Да ствар буде гора, расте и број оних које рађају већ са 16 и са мање година.

На абортус се годишње одлучи 16.000 малолетница, а све је више оних које рађају са 16 година и мање
– Недавна студија о сексуалном понашању девојака из Србије показала је да је четвртина њих (28,5 одсто) постала сексуално активна са 16 и мање година. И код нас, као и у већини других земаља света, расте учесталост сексуалне активности у адолесценцији. То је делимично условљено ранијим телесним сазревањем и бољим условима живота, али знатно више обележјима савремене цивилизације, са великим индивидуалним слободама и могућностима, слабљењем улоге породице и измењеним партнерским односима – објашњава за “Блиц“ Катарина Седлецки, специјалиста гинекологије и акушерства и саветник у Републичком центру за планирање породице Института “Др Вукан Чупић”.

Мање у Европи

Многе земље у Европи увеле су предмет сексуално васпитање још седамдесетих година прошлог века. Увођењем предмета није порасла сексуална активност, а смањио се проценат трудноће и абортуса.
Нежељена трудноћа пак само је једна од последица које се дешавају при раном ступању у сексуалне односе. Разне полно преносиве болести у последње време досежу размере епидемије међу младима који слабо или уопште не користе сексуалну заштиту, а кад дође до проблема, дуго оклевају и да оду код лекара.

– Научно је доказано и да девојке које ступе у сексуални однос пре 16. године имају два пута већи ризик да оболе од канцера. Последица ране сексуалне активности је много, али су млади у Србији тога врло мало свесни, што само показује да је нашој деци преко потребно сексуално образовање – каже др Ана Митровић Јовановић, начелница дневне болнице ГАК “Народни фронт“.

Најчешћи извори информисања младих о сексу су вршњаци, медији и интернет. Секс у школама и даље је табу тема, а приближно половина родитеља уопште не разговара са својом децом о темама које су битне за развој здраве сексуалности.

– Знање младих о контрацепцији и полно преносивим инфекцијама је оскудно и оптерећено низом предрасуда због којих они радије користе метод прекинутог сношаја уместо кондома или контрацептивне пилуле – истиче др Катарина Седлецки.

У школама уче о хомосексуалности
Здравствени одгој је обавезан предмет уведен у основне и средње школе у Хрватској од 2012. На пример, израз “порнографија” не постоји у хрватским уџбеницима, али се говори о непримереним садржајима. С децом о мастурбирању говоре лекари. За трећи разред средње школе предвиђено је учење о хомосексуалности и сексуалним мањинама.
Најбоље решење је да родитељи буду отворени.

– На интернету не постоји селекција информација и само замислите шта ваша деца све могу “научити” уз помоћ Гугла. Са децом о здрављу треба причати од најнижих разреда, а о сексуалном здрављу непосредно пред пубертет – саветује др Ана Митровић.

У школама уче о хомосексуалности

Здравствени одгој је обавезан предмет уведен у основне и средње школе у Хрватској од 2012. На пример, израз “порнографија” не постоји у хрватским уџбеницима, али се говори о непримереним садржајима. С децом о мастурбирању говоре лекари. За трећи разред средње школе предвиђено је учење о хомосексуалности и сексуалним мањинама.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend