Турци упали и демолирали цркву у Бечу као знак подршке француским исламским терористима и главосецима
фото: Спутник

Турци упали и демолирали цркву у Бечу као знак подршке француским исламским терористима и главосецима

5
(2)

Млади Турци упали су у Цркву Антуна Падованског и уз повике „Алаху акбар“ демолирали унутрашњост, поломили клупе, исповедничке кабине и литургијске предмете.

Упад у цркву догодио се јуче у бечкој општини Фаворитен. Свештеник је позвао полицију, која је брзо стигла на лице места, али су се младићи већ разбежали, преноси РТС.

Вандалска акција у Бечу је изведена у знак протеста због тога што француска влада одбија да забрани објављивање „бласфемичних“ карикатура у листу Шарли Ебдо.

Реч је о акту солидаризације са исламистичким протестима у Француској, који имитира терористички напад на катедралу у Ници, само без људских жртава.

Колико је група била велика, о томе се извештаји разликују. Бечки Курир и Кронен говоре о 50 особа, национална телевизија ОРФ о 30.

Унутрашњост Цркве је покривена камерама, тако барем поручују са те стране.

Црква Светог Антуна Падованског је у општини Фаворитен, у парку код Ројманплаца.

Сам Фаворитен се већ дуго налази у фокусу бечке полиције због учесталих обрачуна у исламском миљеу.

Са око 200.000 становника, Фаворитен је најмногољуднија бечка општина. Од тог броја близу половине је мигрантског порекла, по статистикама највише Срба и Турака.

Свакодневна статистика, она која се провлачи кроз медије и ад хок изјаве политичких представника, обично под „Турцима“ мисли на све муслимане.

Разлог за такво поједностављање је често брзина, али у случају општине Фаворитен и политичка процена.

Већ неколико месеци, из аустријског Министарства унутрашњих послова отворено оптужују турског председника Ердогана да индиректно подбуњује младе муслимане у Аустрији, тиме што им даје подршку за одбијање интеграције и изградњу паралелних друштава.

У проценама о организованом исламизму, Фаворитен обично заузима проминентно место у изјавама аустријске и бечке полиције.

Пораст исламистичких инцидената у општини Фаворитен

Гласноговорник Бечке надбискупије Михаел Прилер осуђује напад на цркву и од егзекутиве очекује брзу обраду и консеквенце за починитеље.

„Ствар је врло озбиљна“, каже Прилер, „јер је право на неометано испољавање религије једно од стубова мирног суживота и мора бити заштићено“.

Око цркве Светог Антона се већ две седмице интензивније скупљају чланови једне омладинске банде и ометају грађане и вернике.

После низа таквих инцидената нижег ранга, ситуација је ескалирала кад је та група младих у петак упала у цркву, рушила и ломила, каже Прилер. И друге институције у кварту се жале на ометање с те стране.

„Друштво мора наћи примерени одговор на вандализам те банде. Али пре тога је потребно расветлити позадину, мотиве и циљеве њених чланова“, наводи Прилер.

Курц тражи „крај погрешно схваћене толеранције“ према исламу

Канцелар Курц је на својој Фејсбук страници осудио вандалски напад и затражио „крај погрешно схваћене толеранције“ према исламу. „Хришћани у Аустрији морају бити у могућности да отворено и слободно живе своју веру.“

Министарство унутрашњих послова је у Фаворитен послало 50 додатних полицајаца.

Паралелно, Служба за заштиту уставног поретка ради тренутно на процени опасности од исламистичких снага у Бечу.

Министарка интеграција Сузане Раб је поздравила појачано полицијско присутво у општини Фаворитен. „Екстремизам и исламизам захтевају стриктне одговоре, како би се спречило још горе“, наводи се у њеном саопштењу.

Исламска верска заједница се до суботе пре подне није огласила ниједном речи о вандалском акту против фрањевачке цркве.

Последње саопштење на њиховој страници, у менију „актуелно“, је протест од 23. октобра због смењивања имама Сијамхоџића са места душебрижника у аустријској војсци.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цвијанови документи: Откривено име Аустријанца кога је Штази водио под кодним именом "Landgraf" а преко којег екс-ЈУ тајкуни и мафија пере прљав новац (видео)

Цвијанови документи: Откривено име Аустријанца кога је Штази водио под кодним именом „Landgraf“ а преко којег екс-ЈУ тајкуни и мафија пере прљав новац (видео)

4.8 (4) Цвијанови документи, које је снимио на меморијском стику 2014. године, једни су од …

Београд: Мигрант из Авганистана сломио крст на споменику Стефану Немањи

Београд: Мигрант из Авганистана сломио крст на споменику Стефану Немањи

3 (2) Београдска полиција привела је 28-годишњег држављанина Авганистана осумњиченог да је оштетио споменик Стефану …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend