Тужилаштво: „Путеви Србије“ доставили снимак удеса на наплатној рампи Дољевац, недостаје кључни део

5
(3)

ЈП Путеви Србије доставили су Основном јавном тужилаштву у Нишу снимак са надзорне камере на наплатној рампи Дољевац, а у вези са несрећом у којој је учествовало возило Kоридора Србије, а у којој је погинула Станика Глигоријевић, али, како наводе у нишком тужилаштву за Инсајдер, на њему недостаје део снимка од два минута битан за поступак.

Пре око месец дана пред Основним судом у Нишу почео је главни претрес на суђењу возачу коридора Србије Дејану С, који се терети да је изазвао саобраћајну несрећу на наплатној рампи Дољевац 31. јануара, у којој је једна особа погинула, а петоро теже и лакше повређено.

У тренутку несреће у том аутомобилу био је и в.д. директора Kоридора Србије Зоран Бабић. Након одржаног главног претреса, медији су објавили да су Основном јавном тужилаштву у Нишу стигли дискови са монтираним материјалом, док је адвокат оштећених рекао да се из снимака не може видети оно што је рекао председник Србије Александар Вучић, а то је да Зоран Бабић није крив.

Шта се види на снимку који је достављен из Путева Србије, да ли се на њему види ко је у тренутку несреће возио аутомобил, односно ко је непосредно после ње изашао из аутомобила Kоридора Србије са места сувозача, Инсајдер је питао заменицу тужиоца ОЈТ у Нишу Јелену Kоцић.

Она на та питања није конкретно одговорила, али је навела када је све Тужилаштво тражило снимке од Путева Србије, као и шта је из тог предузећа стигло. Kако је рекла у одговорима Инсајдеру, први захтев о достављању свих снимака са надзорних камера са наплатне рампе Дољевац и то за дан 31. јануар у периоду од 8.00 до 9.00 часова, у ком се догодила несрећа, упућен је 4. фебруара, али одговор није стигао. Потом је, како додаје Kоцић, 13. фебруара упућена ургенција са додатним захтевом да се издају и снимци са наплатне станице који обављају панорамско снимање, за исти временски период.

„Дана 13. 02. 2019. године након истека радног времена, лице Д. Ј, запослено у ЈП ’Путеви Србије’ доставио је обрађивачу предмета затворен коверат, без пропратног акта у којем се налазио један ЦД са снимцима са надзорне камере на наплатној станици Дољевац“, наводи се у одговору Инсајдеру.

Међутим, након извршеног увида у достављени диск утврђено је да „на снимку панорамске камере која снима са наплатне станице Дољевац у правцу ка Нишу недостаје део снимка за период од 8.30 до 8.32 часова“, а „догађај од значаја за вођење поступка забележен је баш у том периоду“.

„Обратили смо се истом предузећу актом од 14. 02. 2019, у коме је наведено да је потребно да Тужилаштву достави цео снимак за овај временски период, јер је догађај од значаја за вођење поступка пред ОЈТ у Нишу забележен баш у периоду који на снимку недостаје“, рекла је Kоцић у одговорима Инсајдеру.

Додала је да је од Путева Србије затражено да обавесте Тужилаштво о разлозима због којих недостаје део снимка, те да изврше провере код надлежних за одржавање система видео надзора на наплатној станици „Дољевац“.

Kако се даље наводи, у одговору Сектора за наплату путарине Путева Србије наведено је да је Тужилаштву достављен „једини снимак панорамске камере којим располаже за дан 31. 01. 2019. године, са наплатне станице Дољевац (смер Ниш-Дољевац)“, те да је реч о снимку који је преснимљен са оригиналног хард диска који се у том времену налазио у видео рекордеру и снимао на наплатној страници.

Заменица тужиоца каже да је и предузеће „Теликс“, које је надлежно за одржавање видео надзора, навело разлоге који би могли утицати на непостојање дела видео записа.

„У допису ’Теликса’ наведено је да непостојање снимка на било којој од камера може да се јави из више разлога и то – с обзиром на то да је према захтеву ЈП Путеви Србије укључено снимање по детекцији покрета, камера није детектовала возило услед лоше видљивости узроковане маглом и евентуално великом брзином возила; да хард диск није у потпуности исправан – има лоше секторе и самим тим прескаче снимке; да дигитални видео рекордер није извршио снимање из непознатог разлога, услед неког тренутног техничког проблема, изгубљена конекција на релацији камера – дигитални видео рекордер или на релацији дигитални видео – рекордер хард диск“, објаснила је Kоцић.

Предузеће „Теликс“ навело је и да је могуће испитати исправност хард диска помоћу одређених софтвера, али и да је „у случају тестирања хард диска могући је губитак видео записа са истог“. Из предузећа „Теликс“ накнадно је Тужилаштву у Нишу стигло и обавештење да је извршен преглед хард диска и да нису нађена никаква оштећења података, а да су прекиди у снимању видео рекордера нормална ствар јер му је укључена опција детектора покрета.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend