понедељак , 21 септембра 2020

Муслимани Црне Горе устали у одбрану српских православних светиња (видео)

4.6
(11)

Као грађанин и верник, као брат и Алексе и Антона, када браним, не браним само џамије, већ браним угрожене, браним принципе, браним правду, браним и храмове, и катедрале, и џамије, браним слогу, заједништво и помирење, браним брата, јер смо вам давно поручили: нападните једног, напали сте све, ударите на Данила, ударили сте на мене, јер ми знамо само за једно и тако ће бити док ходамо овом земљом – брат за брата, а не брат против брата”, истакао је Ћеман.

Да Демократска Црна Гора баштини идеале слоге, заједништва, међусобног поштовања и уважавања, недвосмислено је потврдила изјава посланика те партије, муслимана из Бијелог Поља, Џенана Колића, који се оштро успротивио отимању имовине од вјерских заједница.

Колић је позвао актуелну власт да повуче Предлог закона о слободи вјероисповијести, казавши да је то Закон који уноси раздор и изазива међубратску мржњу.

У видео изјави, у којој је Колић послао поруке љубави и мира, а које су пробудиле позитивне емоције код људи свих вера и нација, не само у Црној Гори, већ и у целом региону, огласио се још један политичар исламске вјероисповести.

Наиме, лекар из Петњице и потпредседник Демократа, др Албин Ћеман, у вези са Предлогом закона о слободи вероисповести, којим актуелна власт у Црној Гори покушава отети верске објекте, обратио се својој браћи – муслиманима, католицима и православцима.

“Поучени немилим историјским догађајима и дубоким поделама, научили смо да на овим просторима градимо мостове пријатељства, братске љубави и солидарности. Међусобно смо се увек помагали, слагали и једни другима били најчвршћи ослонац, због нас, наших предака и наших потомака. Мој Бајрам и ваш Божић, мој мерхамет и ваше чојство, моја џамија и ваша црква и катедрала, мој Мухамед, а ваш Свети Василије и Свети Трифун, за мене и моју породицу су биле и остале светиње које су нас на овим и свим другим просторима сабрале, нераскидиво и трајно везале”, казао је он.

Ћеман је истакао да он, Бошњак из Петњице, лекар и потпредседник Демократа, неће главу окретати, неће се правити нем и неће ћутати само зато што је нападнут Храм Светог Владимира у Бару и Катедрала Светог Трифуна у Котору, а не његова џамија у Петњици.

“Нећу да ћутим, нећу да се правим да ништа не видим и не чујем, нећу да седим мирно и погнуте главе, док ме свађају са мојим најбољим другом, са мојим комшијом, са мојим колегама, са мојом браћом и пријатељима, са мојим муслиманима, католицима и православцима. Нећу да ћутим и немо посматрам док од народа отимају џамије и претварају их у велелепне приватне виле, храмове у хипермаркете, а катедрале у посластичарнице и ресторане”, навео је Ћеман.

Он је додао да као лекар и хуманиста никада није делио људе на вере и нације, те да када лечи не пита како се неко зове, већ како му може помоћи, а као политичар када се бори против криминалаца, не гледа које су вере, већ их побеђује зато што су криминалци.

“Као грађанин и верник, као брат и Алексе и Антона, када браним, не браним само џамије, већ браним угрожене, браним принципе, браним правду, браним и храмове, и катедрале, и џамије, браним слогу, заједништво и помирење, браним брата, јер смо вам давно поручили: нападните једног, напали сте све, ударите на Данила, ударили сте на мене, јер ми знамо само за једно и тако ће бити док ходамо овом земљом – брат за брата, а не брат против брата”, истакао је Ћеман.

Ћеман: Показаћемо вам шта значи заједништво свих вера и нација

“Дођите, ако смете, да нам отмете џамију из 16. века у Петњици, па ћете осетити снагу свих вера и нација, снагу свих људи и свих породица. Показаћемо вам шта значи заједништво, слога и братска љубав. Бранићемо је заједно и ја и мој колега Новица из Берана и Штјефан из Тузи”, казао је Ћеман.

Ћеман је позвао ДПС да покуша да отме Храм Светог Јована Владимира у Бару, и истакао да ће, у том случају, својим очима видети како поштени и часни људи свих вера и нација из свих крајева и свих џамија и катедрала, бране верске објекте својих комшија и пријатеља.

“Усудите се да отмете катедралу Светог Трифуна у Котору, па ћете побећи пред снагом слоге и заједништва Алексе, Албина, Штјефана, Џенана, Вилсона, Марије, Зденке, којима је доста вашег штетног вишедеценијског, идентитетског и пећинског инжињеринга. Када је угрожена Зденкина и Штјефанова светиња, бранићу је, јер ће и они бранити моју. Зато недамо наше светиње, јер љубав коју носимо са својих огњишта, јача од ваше мржње, ваших хотела, банака и ресторана. А пламен наших огњишта свих вера и свих нација никада нећете и не можете угасити”, закључио је потпредседник Демократа, др Албин Ћеман.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Незапамћено ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ на изборима престравила монтенегрински режим (видео)

5 (3) Према званичним подацима на биралишта је до 13 часова изашла преко половина грађана …

Мило спремио хеликоптере за БЕЖАЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ (видео)

5 (6) Мило Ђукановић има спремне хеликоптере на три локације који би требали да га …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *