НОВИ тужилац за ратне злочине могао би да буде изабран до краја јуна, најкасније почетком јула, сазнају „Новости“. Државно веће тужилаца обавиће разговоре са пет кандидата у току данашњег дана, па ће поступак, што се тиче ДВТ, практично бити завршен следеће недеље. Он затим иде пред Владу, а коначну реч имаће посланици.

Подносећи извештај Савету безбедности о раду Трибунала у протеклих шест месеци, главни тужилац Серж Брамерц у среду је оценио као неуспех и „забрињавајућу чињеницу“ то што Влада Србија није обезбедила именовање новог тужиоца за ратне злочине до децембра 2015. Тада је Владимиру Вукчевићу, који је на функцији био од 2003, истекао мандат.

– Пошто је најмање годину дана било познато да ће се бивши главни тужилац пензионисати, тешко је разумети како процес именовања његовог наследника није могао да се заврши на време. Осим тога, процес избора наследника отворио је бројне забринутости, па се посматрачи питају како су неискусни кандидати рангирани више од доказаних кандидата са деценијама тужилачког искуства.

Канцеларија тужиоца, навео је Брамерц, очекује да ће понављање избора бити спроведено транспарентно, у складу са професионалним критеријумима, и да ће довести до именовања кандидата са неприкосновеним искуством и неспорном репутацијом.

Поводом ових критика, Саша Обрадовић, који је представљао српску владу на седници СБ, навео је да је у току нови круг избора, а да је у међувремену српско Тужилаштво за ратне злочине потпуно оперативно под вођством првог заменика (Милана Петровића).

Мада је многе изненадило овакво директно уплитање Брамерца у избор српског тужиоца, познаваоци прилика кажу да то, суштински, није никакво изненађење. Према нашим изворима, тужилац није изабран прошле године управо зато што је Брамерц још тада лобирао за „свог кандидата“, док је владајућа већина имала свог. Пошто није нађен компромис, посланици су гласове давали различитим предлозима, па тако ниједан није добио потребну већину.

Главни такмаци за место тужиоца за ратне злочине били су Дејан Терзић, апелациони судија из Новог Сада, и Снежана Станојковић, помоћница тужиоца за ратне злочине из Београда. Тада се спекулисало да је Снежана Станојковић професионално блиска не само републичкој тужитељки Загорки Доловац, већ и Сержу Брамерцу. За Дејана Терзића наводно је била владајућа већина.

НОВИ КАНДИДАТИ

ДВТ ће тужиоца за ратне злочине бирати између пет кандидата. Осим Дејана Терзића и Снежане Станојковић, то су заменик републичког јавног тужиоца Ђорђе Остојић, заменик тужиоца за ратне злочине Милан Петровић, као и Милорад Трошић, заменик вишег тужиоца у Новом Саду.

Новости