fbpx

Тужна и срамна статистика Србије: За 5 година родитељима отето преко 5000 деце

0
(0)

Београд – Према подацима Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које контролише рад свих социјалних центара, а центри своје партнере, хранитеље, у протеклих пет година биолошким породицама одузето је 5.668 деце.

„Новости” пишу да Центри за социјални рад у овоме имају кључну улогу. Они процењују подобност биолошке породице, степен угрожености детета, позивају се на право хитности и измештају дете, без сагласности родитеља и судске одлуке. Одређују да ли ће и када родитељи имати прилику да посете дете, колико ће тај сусрет трајати и ко ће га наџирати.

Министарство је у свом одговору “Новостима”, како наводи лист, прећутало могу ли центри да изместе дете из биолошких породица без икаквог писменог акта у тренутку одузимања. Али су одговорили да је Породичним законом изричито прописано да “право детета да живи са својим родитељима може бити ограничено само судском одлуком, када је то у најбољем интересу детета”.

Навели су, међутим, и изузетак од правила о искључивој судској надлежности када је дете у “озбиљној и непосредној” опасности. Тада центар може привремено изместити дете из породице родитеља.

„У томе и јесте проблем, да су центрима за социјални рад дата велика овлашћења: статус службеног лица, тајност у раду и хитност поступка, што отвара могућност злоупотреба. Они су кадије. Питање је колико претпостављене институције могу да их контролишу, док они фингирају озбиљну угроженост детета. Колико ће трајати то привремено измештање? У каквом ће стању дете бити враћено родитељима, уколико до тога дође“ – каже адвокат са искуством у породичним споровима Драгиша Поповић.

Дневно.рс/Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kисић: Нови Пазар под контролом! Панић: Не разумем ову жену и Kризни штаб!

5 (6) Упркос томе што слике са терена говоре супротно, заменица директора Института за јавно …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (7) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Један коментар

 1. Породица је „најгоре“ место за децу, кажу Центри за социјални рад, каже то и министар који неком приликом доби надимак“ шуга“…
  Ни један ни други се не огласише поводом самоубиства несрећног Мирослава Стојановића из околине Нишке бање, избеглице са Косова…
  Ни комесаријат , чији челник гради хотел на Копаонику, пре те инвестиције је инвестирао у четири куће…. Не огласише се…
  Претпостављам да су четворо деце покојног Мирослава плен ала из Центара за социјални рад, те да ће списак плаћеника, отимача Српске деце оправдати своје постојање..
  Деца без оца у тешком времену, нису у завидној ситуацији, са свих 19000 динара уз мајку петеро уста…
  Колико би та деца по особи добила као „азиланти“? Колко ће добити хранитељска породица, ако опција буде актуелна? Много више…
  Али ето Мирославу и његовој жени , мајци деце су дали суму горе наведену…
  Преседник неком приликом рече да Срби неће да раде јер „добро“ живе од помоћи….
  Преседниче нека Бог да Данилу, и Милици да живе тако добро….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *