Економија

У 2013 највише извозиле Шумадија и западна Србија

Београд — Највеће учешће у извозу Србије у првих 11 месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,2 одсто.

Истовремено је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 41,9 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следи Војводина са 32,5 одсто, Београдски регион – 21,3 одсто, Регион јужне и источне Србије – 12,7 одсто, а око 0,3 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина са 28,9 одсто, Регион Шумадије и западне Србије – 20,2 одсто, Регион јужне и источне Србије – 7,9 одсто, а око 1,1 одсто увоза је неразврстано по територијама. 

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. 

Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима. На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије, навео је РЗС. 

Од јануара до новембра у извозу највеће учешће имала су друмска возила са око две милијарде долара, електричне машине и апарати – 1,03 милијарде, поврће и воће – 613,5 милиона, обојени метали – 605,4 милиона и житарице и производи на бази житарица – 584,1 милиона долара. 

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу била су друмска возила са 2,29 милијарди долара, нафта и нафтни деривати – 1,67 милијарди, природни гас – 832,2 милиона, електричне машине и апарати – 797,2 милиона и медицински и фармацеутски производи – 662,4 милиона долара. 

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 7,7 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!