У 2013 највише извозиле Шумадија и западна Србија

У 2013 највише извозиле Шумадија и западна Србија

Београд — Највеће учешће у извозу Србије у првих 11 месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,2 одсто.

Истовремено је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 41,9 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следи Војводина са 32,5 одсто, Београдски регион – 21,3 одсто, Регион јужне и источне Србије – 12,7 одсто, а око 0,3 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина са 28,9 одсто, Регион Шумадије и западне Србије – 20,2 одсто, Регион јужне и источне Србије – 7,9 одсто, а око 1,1 одсто увоза је неразврстано по територијама. 

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. 

Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима. На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије, навео је РЗС. 

Од јануара до новембра у извозу највеће учешће имала су друмска возила са око две милијарде долара, електричне машине и апарати – 1,03 милијарде, поврће и воће – 613,5 милиона, обојени метали – 605,4 милиона и житарице и производи на бази житарица – 584,1 милиона долара. 

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу била су друмска возила са 2,29 милијарди долара, нафта и нафтни деривати – 1,67 милијарди, природни гас – 832,2 милиона, електричне машине и апарати – 797,2 милиона и медицински и фармацеутски производи – 662,4 милиона долара. 

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 7,7 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је остало у …

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Савет Руске Федерације, горњи дом руског парламента, ратификовао је данас споразум о зони слободне трговине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *