fbpx

У Београду 10 партија и покрета формирало опозициони Савез за Србију

0
(0)

* Драган ЂИЛАС: Није доста нас 10, потребно је да се окупе сви појединци. Људи, прикључите нам се, дајте да заједно радимо, оставите приче о мандатима, о позицијама, дођите да направимо земљу какву желимо

* Зоран ЛУТОВАЦ: Једино широк савез може бити савез, а све остало су идеолошке или програмске коалиције

* Бошко ОБРАДОВИЋ: Грађани имају јасну алтернативу сада, да бирају између актуелне уједињене власти и уједињене опозиције

* Вук ЈЕРЕМИЋ: Направимо нешто са вером у достојанствену државу и „шведску Србију“

_________________________________________________________________________

САВЕЗ за Србију, политички блок који чини десет опозиционих партија и покрета, формално је основан вечерас у Београду.

Међу главним тачкама програма Савеза јесте стварање услова за фер изборе, борба против криминала, противљење чланству Приштине у УН, нова економска политика, запошљавање младих и борба против сиромаштва.

Савез за Србију основали су Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Левица Србије, Здрава Србија, Покрет за преокрет, покрет „Отаџбина“, Удружени синдикати „Слога“, Заједно за Србију и некадашњи председник ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас који је и иницирао оснивање тог блока.

Ђилас је позвао све појединце, странке и организације да се прикључе савезу, и да заједно направе земљу какву желе.

„Почели смо да градимо једну кућу која је просперитетна. Није доста нас 10, потребно је да се окупе сви појединци. Људи, прикључите нам се, дајте да заједно радимо, оставите приче о мандатима, о позицијама, дођите да направимо земљу какву желимо“, рекао је Ђилас.

Председник ДС Зоран Лутовац рекао је да разлике међу чланицама савеза нису битне, већ је битно да слушају грађане Србије и да нормализују свакодневни и политички живот.

„Једино широк савез може бити савез, а све остало су идеолошке или програмске коалиције. Ми живимо у претполитичко доба, нису битне разлике, битно је то што нас обједињује, а обједињује нас то што желимо да направимо државу у којој можемо да показујемо своје посебности и разлике“, рекао је Лутовац.

Он је додао да ће разлике и програмске коалиције доћи на дневни ред, тек када се створи демократска држава.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да сада грађани имају могућност да бирају између уједињене власти и уједињене опозиције.

„Грађани имају јасну алтернативу сада, да бирају између актуелне уједињене власти и уједињене опозиције“, рекао је Обрадовић и додао да они нису Савез против било кога, већ Савез за Србију.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да чланови Савеза морају да буду солидарни, да са вером у достојанствену државу и „шведску Србију“ направе нешто због чега се неће стидети сутра да погледају у очи својој деци.

Лидери Здраве Србије и Покрета за преокрет, Милан Стаматовић и Јанко Веселиновић истакли су да је први задатак за који морају да се изборе стварање услова за фер и демократске изборе.

Председник покрета „Отаџбина“ са Косова и Метохије Славиша Ристић рекао је да су они одлучили да приступе савезу јер у једној од 30 тачака, око којих су се окупили, јасно пише да ће се поштовати Устав Србије и Резолуција УН 1244 и међународно право и да ће се противити било којем акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући чланство у УН „такозване државе Косово“.

Председник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић рекао је да они приступају савезу јер желе да се бора за права радника, који су данас обесправљени.

На скупу у Центру „Сава“ говорили су и писац Љубивоје Ршумовић, редитељка Јелена Балашевић, председник Левице Србије Борко Стефановић, градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ужички одбор „1 од 5 милиона“ противи се учешћу те организације на изборима: Бојкот је једини вид отпора диктатури

0 (0) Организациони одбор „1 од 5 милиона“ у Ужицу оградио се од ставова дела …

Памти, па врати: Може ли садашња опозиција да похапси садашњу власт, која је них аболирала

5 (2) Kад дође до промене власти, Српска напредна странка ће уступити место Савезу за …

Један коментар

  1. Svakoj ozbiljnoj državi je neophodna jaka opozicija. Sve drugo je loše po narod i državu…
    Tako da pozdravljam ovu inicijativu, iako sam protiv lika i dela pojedinaca iz te nove skupine….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *