У Београду масовно купују залихе брашна, уља и шећера – надлежни упозоравају да се то не ради

4
(3)

У појединим трговинама у Београду грађани су јуче, услед страха од ширења корона вируса, масовно куповали шећер, уље, брашно, шпагете и конзервиране производе. Надлежни тврде да за тим нема никакве потребе и да нема места за панику.

Слика колица за куповину буквално напуњених пакетима ових намирница и редови на продајним касама неодољиво подсећа на оно што се претходних дана из истог разлога дешавало у Италији, где су продавнице у појединим градовима буквално опустошене, али и другим земљама попут Енглеске и Албаније где су грађани правили залихе. Илустрације ради, један албански трговински ланац у понедељак је остварио пораст продаје за чак 300 процената.

© REUTERS / DYLAN MARTINEZ
Енглези праве залихе услед страха од ширења заразе. Празни рафови у једној продавници у Лондону.

Како за Спутњик каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, ситуација јесте озбиљна, али нема места никаквој паници.

У Београду масовна куповина, а нема разлога за панику

„Нема разлога за панику нити за то да људи стварају неке личне залихе. Има довољно залиха све робе у малопродаји, односно у великим трговинским ланцима“, категоричан је министар Љајић.

Према његовим речима у овом тренутку је најважније да се, поред свакако очувања здравља људи што је приоритетни циљ, смањи штета ове епидемије на нашу економију.

„У том контексту ми смо у сталном контакту пре свега са великим трговинским ланцима јер је важно да имамо редовну и уобичајену снабдевеност. Она у овом тренутку заиста јесте на таквом нивоу и нема никакве веће потражње за појединим производима или робама. Ми ћемо редовно обавештавати јавност о свим новим информацијама“, каже Љајић.

Нема потребе за залихама

Поводом информација да је у неким трговинама јуче била велика потражња за одређеним намирницама, министар каже да је видео слике из појединих продавница у којима су се стварали редови.

„То је заиста потпуно непотребно. Као што сам нагласио и сами трговински ланци саопштавају све информације тако да нема потребе за стварањем личних залиха јер има довољно робе у свим продавницима, малопродајним објектима и великим радњама. Паника може само додатно да ову ситуацију учини још озбиљнијом него што она јесте“, уверава нас министар трговине.

Ми, додаје он, крајње озбиљно приступамо читавом овом проблему, пре свега са његовог здравственог аспекта, али и са овог економског, односно трговинског.

„У том погледу важна нам је комуникација са грађанима и да редовно саопштавамо оно што је истина у датом тренутку. Дакле, нема потребе нити за минимизирањем ове опасности, нити за њеним прецењивањем и једино чињенице овде могу да буду од велике користи“, напомиње Љајић.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend