fbpx

У Београду почео састанак 14 заменика начелника генералштабова под НАТО окриљем

0
(0)

Београд — У Београду почео састанак заменика начелника генералштабова, на коме учествују делегације 14 држава.

Састанак се одржава у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља југоисточне Европе (СЕДМ), а учествују делегације Албаније, БИХ, Бугарске, Грчке, Италије, Македоније, Румуније, Турске, САД, Словеније, Србије, Украјине, Хрватске и Црне Горе, као и делегација Грузије као земље посматрача у СЕДМ.

Скуп је отворио државни секретар Министарства одбране Србије Зоран ЂорЂевић нагласивши да је Србија искрено посвећена јачању међународне сарадње у области одбране. 

Ђорђевић је истакао и да Србија посебну пажњу посвећује сарадњи са суседним и државама у региону јер се сви сусрећемо са истим ил исличним безбедносним изазовима. „Нас данас угрожавају исти или слични безбедносни изазови, ризици и претње а овом сарадњом сви ми доприносимо јачању стабилности и безебедности региона“, рекао је он. 

Ђорђевић је подсетио и да је Србија је данас присустна у свим регионалним безбедносним инцијативама али и у бројним активностима чиме показује своје јасно опредељење. Он је навео и да недавне поплаве које су погодиле Србију , БИХ и Хрватску „показује да је сарадња у области одбране императив данашњице“. 

Председавајући састанка, државни секретар Министарства одбране Руминије генерал мајор Валериу Ницут је истакао да ће учесници скупа разговарати о питањима од заједничког интереса „који су од велике важности за полтичку и војну сарадњу у региону“. 

Он је изразио уверење да ће после скупа бити повећана ефикасност ињицијативе СЕДМ „како са полтичке тако и са војне тачке гледишта како би наставили тренд стабилност и безбедности и поштовања људских права слободе и демократије у региону“. 

У раду састанка учествују и делегације међународних организација међу којима су и представници УН и НАТО. На скупу учествује и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић. 

Иницијатива СЕДМ покренут је на предлог САД 1996. године, са намером јачања сарадње земаља југоситочне Европе и САД на плану одбране. Основни циљ СЕДМ је интензивирање разумевања и полититичко-војне сарадње у југоисточној Европи ради јачања стабилности и безбедности у региону. 

Одлука о пријему Србије у СЕДМ донета је на министарском састанку те иницијативе одржаном у октобру 2009. године у Софији. Од 2012. године Србија је добила статус посматрача у оквиру Мултинационалних мировних снага Југоисточне Европе, а од августа 2013. у Команди бригаде тих снага у Грчкој има офцира за везу. На претходним састанцима те инцијативе покренути су разноврсни пројекти, консултације и вежбе захваљујући којима је сарадња земаља чланица постала ефикаснија.

 

Танјуг

фото: Министарство одбране

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (2) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

2 Коментара

  1. 1999. bombardovanje – okupacija !!!
    „Иницијатива СЕДМ покренут је на предлог САД 1996. године, са намером јачања сарадње земаља југоситочне Европе и САД на плану одбране. Основни циљ СЕДМ је интензивирање разумевања и полититичко-војне сарадње у југоисточној Европи ради јачања стабилности и безбедности у региону.“
    ?????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *