fbpx

Дуг грађана за кеш кредите порастао седам милијарди динара

0
(0)

БЕОГРАД – Кредитна задуженост грађана је од почетка године до краја маја порасла за више од 11 милијарди динара, и износила је 627,41 милијарду, показали су последњи подаци Удружења банака Србије (УБС).

У првих пет месеци ове године, дуг грађана по стамбеним кредитима порастао је за око 2,5 милијарди динара, док је у истом периоду задуженост грађана највише порасла по основу кеш кредита – за око седам милијарди динара, наведено је на сајту УБС.

Истовремено, према подацима Удружења банака Србије, кашњење у отплати кредита такође расте. Тако је у првих пет месеци 2014. учешће доцње (кашњење у отплати дуже од 60 дана) у укупним кредитима веће за два одсто.

На крају 2013. учешће доцње је, према УБС, износило 12,5 одсто, док је на крају маја тај удео у укупним кредитима порастао на 14,5 одсто.

Највише кашњења у отплати забележено је код правних лица. У првих пет месеци, доцња предузећа је порасла за 3,2 одсто, а грађана за 0,3 одсто.

На крају маја, учешће доцње код правних лица износило је 18,6 одсто, код предузетника 16,4 одсто, а код грађана 5,3 одсто, подаци су УБС.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *