„У БиХ критично због мигрантске кризе – могућа ескалација“

„У БиХ критично због мигрантске кризе – могућа ескалација“

Проблем илегалних миграција у БиХ већ је довео до критичног стања у земљи, а извесно је да ће оно бити још горе упозорили су званичници Унско-санског кантона.
Како наводе, разлог је тај што и даље нема координације у предузимању потребних мера, ни најава да би нови сазив Савета министара могао одлучније да се ангажује.

Министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић указао је на то да нема никакве координације између државног и нижих нивоа власти. Он је за „Независне“ рекао да су сви колективни смештајни капацитети одавно попуњени, као и да у БиХ не постоји никакав консолидован план управљања миграцијама.

Додао је да је локална полиција притом изложена изазовима које једва савладава јер се број кривичних дела непрестано повећава, а у буџету нема новца за повећање броја полицајаца. Према проценама власти у Бихаћу, у том делу БиХ тренутно борави око 5.000 илегалних миграната, преноси Хина.

Агенција наводи да само 3.500 њих борави у прихватним центрима, док су остали препуштени сами себи, бораве у приватном смештају уколико имају новца, док други спавају по напуштеним и рушевним објектима у урбаним средиштима. Блага зима већ је сада подстакла илегалне мигранте да покушају да наставе пут ка западним границама БиХ, па они сада свакодневно у све већем броју пристижу у Унско-сански кантон.

Према подацима локалне полиције, сваког дана у просеку стигне најмање 80 илегалних миграната, а за њихов смештај нема простора.

Танјуг, Вести онлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Титова хрватска културна политика и у србским манастирима?

Титова хрватска културна политика и у србским манастирима?

Породица вјером није хтјела да преврне па је радије пристала да тужна срца напусти своју …

Аустрија шаље додатне полицајце на границу Мађарске са Србијом

Аустрија шаље додатне полицајце на границу Мађарске са Србијом

Министар унутрашњих послова Аустрије Kарл Нехамер најавио је да ће послати додатне полицајце на границу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *