Србија

Промењене цене путарине на деловима ауто-пута: Осам нових наплатних станица

Због пуштања у рад осам нових наплатних станица на аутопуту Београд – Прешево – Димитровград, на југу и истоку Коридора 10, поједине деонице су мало скраћене, па је на њима коригована односно снижена путарина, речено је данас Танјугу у Путевима Србије.

У Путевима Србије истичу да се није мењала јединична цена путарине по пређеном километру, која је прописана Законом о накнадама за коришћење јавних добара.

Са радом су 16. јануара престале да раде бивше чеоне наплатне станице “Ниш” и “Дољевац”, а почело је да ради нових осам бочних наплатних станица: “Ниш север”, “Ниш исток”, “Ниш Малча”, “Пирот исток”, “Пирот запад”, “Бела Паланка”, “Ниш југ” и “Мерошина”, чиме је успостављен затворени систем наплате путарине на релацији Београд – Прешево – Димитровград.

Влада Србије је дала сагласност на Одлуку о висини посебне накнаде за употребу јавног пута и његовог дела и путног објекта (путарина) у којој је дефинисана накнада за наплатне станице на деоници Београд – Прешево – Димитровград.

Усвајањем Одлуке дошло је до корекција појединих цена, због измена умерном односно систему референтних тачака.

Тако су почетне – завршне референтне тачке за затворени систем наплате путарине Београд – Прешево – Димитровград: петља Траншпед, петља Прешево и петља Градина.

Референтне тачке за мерење удаљености између бочних наплатних станица јесу петље на којима се те наплатне станице налазе, наводе у Путевима Србије.

Ценовник је измењен, пренели су поједини медији, на 20 рампи и су цене на појединим деоницама ниже и до 50 динара.

Тако сада возачи који крену из Београда за Смедерево уместо досадашњих 210 динара сада треба да спреме 180 динара, до Велике Плане ће уместо 340 динара издвојити 40 динара мање, а до Јагодине ће уместо 500 платити 480 динара.

Они који се искључују код Ражња уместо 720 динара платиће 670, а до Алексинца путарина сада кошта 780, уместо 820 динара.

До петље Ниш југ цена је 880 динара, док је раније путарина до чеоне наплатне станице Ниш коштала 900 динара.

Од Београда до Мерошине платиће 900 динара, а до Прешева 1.460 динара.

За искључење на наплатној рампи Пирот Запад возачи ће издвојити 1.150 динара, а цена путарине од Београда до Димитровграда је 1.290 динара.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!