У Дому за старе Бежанијска коса 100 заражених, министарка Дарија Кисић Тепавчевић ћути као заливена (видео)

5
(2)

У Дому за старе „Бежанијска коса“, према сазнањима Нова.рс, коронавирусом је заражено око 100 особа, од чега најмање 75 корисника. Упркос инсистирању да добијемо објашњење како је, с обзиром на строге епидемиолошке мере прописане у домовима за старе, толики број корисника заражен, из Герантолошког центра Београд нисмо добили одоговор.

Да је у дому “Бежанијска коса” који припада Герантолошком центру Београд, инфекција коронавирусом потврђена код око 100 особа, од чега код најмање 75 корисника, за Нова.рс потврдило је више независних извора.

Међутим, у Геронтолошком центру су остали неми на наше усмене и писане захтеве да нам саопште колико је заражених у дому на Бежанији и колико је међу њима запослених, а колико корисника дома.

Нова.рс је још јутрос контактирала Герантолошки центар Београд и послала им писаним путем питања тражећи да изнесу званичне податке и објасне разлог драстичног скока броја оболелих, али одговоре нисмо добили.

Отишли смо и до самог Дома “Бежанијска коса” где нам је речено да ће нам се особа задужена за медије обратити у наредих 15 минута, али се то није десило, уз образложење “да је заузета”.

За то време, председник Србије Александар Вучић је Герантолошком центру Београд, у чијем склопу је Дом “Бежанијска коса”, уручиовао медаљу за заслуге у борби против коронавирса.

Иако посете корисницима домова за старе за сада нису забрањане, неки од њих своје најмилије нису видели месецима.

Посете су ограничене на петнаест минута, и то у дворишту дома, ако временске прилике дозвољавају. Такође посета је дозвољена једном члану породице и он би пре сусрета с корисником требало да прође мере дезинфекције. У дом улазе само запослени.

Kорисник, после сваког изласка из дома, нпр. због контроле код лекара, мора у изолацију на 14 дана. У изолацију одлазе и када имају симптоме ковида. Запослени са сумњом на заразу остају у кућној изолацији.

Домове је на почетку епидемије чувала Војска Србије, мада је и у тим случајевима дошло до уласка вируса у ове установе, а најдрастичнији је пример дом за старе у Нишу.

Због неспровођења мера превенције и угрожавања живота корисника пролетос је приведен директор Геронтолошког центра Ниш, у ком је дошло до масовног ширења заразе.
У том центру је поново пре неколико дана регистровано присуство вируса и то, како је саопштило Министарства за рад, код једне кориснице и она је смештена у Kлинички центар у Нишу.

У Геронтолошком центру у Нишу у првом таласу епидемије било је заражено 135 корисника и четворо запослених, а преминуо је 51 корисник.

Министарство за рада, запошљавање, борачких и социјалних питања редовно саопштава укупан број заражених у установама под њиховом надлежношћу.

Реч је о установама социјалне заштите, међу којима су већином домови за стара лица, али нису у питању само те установе, већ и центри за социјални рад, као и за смештај и боравак деце.

Тако је данас саопштило да је потврђено присуство коронавируса код 753 корисника и 437 запослених. Међутим, из података које саопштавају може се видети да број заражених расте, али не и где су жаришта.

Аутор:Милена Илић Мирковић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

5 (3) Пријављивање за вакцинацију почиње у понедељак, 11. јануара, преко е-Управе, а од четвртка …

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

5 (3) Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд затражиће у овој години од градских власти повећање …

Један коментар

  1. Слатко је претитиг грађанима казнама за не ношење маске, забраном слава и сличне личне одлуке блокирати….У првом таласу фамозне инфекције углавном су страдали домови за старе, и ево опет им се то догађа. Па госпођо Кисић , Тепавчевић( не знам које вам је презиме валидно) где сте да примените ваше мере у проблематичним ситуацијама, као оперативац? Где је професорско знање, искуство и процена да се предупреди болест тамо где је заиста проблем… Тренд натапиране изблајхане деколтиране, елоквентне, жене овде не помаже……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend