fbpx

У месарама драстично повећање цене меса, пилетина поскупела 25%

0
(0)

Тек што се слегао потрошачки шок због драстичног поскупљења свињетине, поскупело је и пилеће месо, и то од пет до чак 25 одсто.

Цена живе ваге пилетине је сад од 145 до 150 динара, а била је 80-85 динара, због чега су и трговци кориговали своје цене, па је цена пилећег меса са 300 до 350 динара по килограму у просеку повећана на 320 до 380 динара по килограму. У зависности од трговина, цене су сада више од пет до 15 одсто, док се у скорије време очекује повећање и до 25 одсто. Као разлог за ово поскупљење, произвођачи наводе мањак утовљених пилића.

– На 200.000 пилића изгубили смо око 12 милиона динара. То се догодило и другим произвођачима, због чега се сви повлаче из това. Сад смо остали без пилића и цена је отишла знатно горе – изјавио је власник Индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић, у чијој је малопродаји цена пилећег меса 285 динара за килограм, док је батак нешто скупљи, у зависности од категорија.

Раде Шкорић из Пословног удружења за живинарство каже за „Блиц” да је цена пилећег меса дуже време била у паду и да је у мају и јуну ове године цена живе ваге била 50 одсто испод трошкова коштања.

– У том периоду фармери су продавали прерађивачима килограм по цени од 80 до 85 динара, јер је потражња била мала, па је дошло и до застоја у клању. Због тога је близу 5.000.000 пилића недељно остало на фармама, односно нису отишли на тржиште, што је условило и пад цена у малопродаји. Тада је набавна цена пилета била од 165 до 199 динара по килограму. Фармерима је било важно да се само ослободе живине – објашњава Шкорић.

Он додаје да су се сада околности доста промениле.

– Живинари су изгубили два циклуса узгоја пилића, па их је мање на тржишту, а потражња је повећана. Због тога је и дошло до корекције непримерено ниских цена – наводи Шкорић.

Сад смо остали без пилића и цена је морала да оде знатно горе. Апсолутно иста ствар се догодила и другим произвођачимаПетар Матијевић

Као разлог за недавни скок цена свињског меса, произвођачи су такође навели драстично смањен број товљеника. Најбоље месо коштало је 350 динара по килограму и било је јефтиније од прерађевина за 100 динара. Цена свињског бута у међувремену је порасла на 400 динара, а до краја јула у месарама није се могао наћи испод 550.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила на вест о поскупљењу свињског меса да би то могло да повећа инфлацију за 0,32 до 0,56 одсто.

Сада, након поскупљења пилетине, мораће вероватно да коригује ту своју процену.

Цене пилетине

Пре поскупљења

После поскупљења

300-350 динара

320-380 динара

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поново поскупљује гориво

0 (0) Потрошачке цене у 2019. повећане су у односу на 2018. годину у просеку …

ММФ тражи да струја у Србији поскупи

0 (0) Међународни монетарни фонд тражи да Електропривреда Србије до краја јуна 2020. године уради …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *