fbpx

У Немачкој ухваћен кибер-шпијун глобализације

0
(0)

13.10.2011. –

Захухтава се скандал око коришћења компјутерског програма од стране немачких власти који омогућава да се врши кибер-шпијунажа било ког корисника. За сада се о питању дебатује на локалном нивоу, између осталог у федралној провинцији Баден-Виртемберг, као и у Баварској. Ипак немачки канцелар Ангела Меркел већ је наредила да се изврши провера на федералном нивоу снагама специјалне комисије Бундестага. Очигледно своју реч ће рећи и Ресор за заштиту устава који се сматра свемогућим. Ситуацију анализира коментатор Петар Искендеров.

Саопштења о проналажењу шпијунског компјутерског програма нису случајно произвела у Немачкој ефекат бомбе. Јер ниеј реч о традиционалном вирусу нити о хакерском нападу на интернет-ресурсе појединог ресора. Програм који су разрадиле немачке специјалне службе Државни тројанац може не само да продре у компјутер било ког корисника Интернета, већ и да манипулише његовим базама података, архивима, рачунима, електронском преписком, да даунлојдује у компјутер компромитирајуће информације, укључује режиме аудио и видео снимања, скенира монитор и да шаље све добијене податке у Центар. Јасно је да се слична пракса, благо говорећи, не слаже у пуној мери са уставним гаранцијама права и слобода грађана.

Узгред, о Центру. За сада нема тачних података куда управо и у које сврхе су ишле сакупљене информације. Први удар су на себе примиле полицијске службе Баварске и Баден-Виртемберга. Баварски министар унутрашњих послова Јоахим херман већ је признао коришћење датог програма, али не види у томе кршење закона. Ипак немачка интернет јавност сматра да се нити од Државног тројанца пружају на сам врх, могуће не само Немачке, већ и САД. Јер једна од интернет-адреса која контролише делатност тројанца шпијуна регистрована је у САД. А америчке специјалне службе, почев од познатих догађаја 2001. године, стекле су велико искуство сакупљања компромитујућих података противправним средствима. На тај начин постоје основе да се говори о формирању глобалног система контроле човечанства од стране водећих светских фактора. Као и о кризи система заштите права и слобода грађана, који се свих последњих година градио у Европи, подвукла је у интервјуу за радио Глас Русије експерт МГИМО МИП РФ Јелена Пономарјова.

Сваки систем преживљава у свом развоју три основне фазе – успостављање, процват и стагнацију. Стагнација обично пролази кроз критичну тачку – моменат избора. И даље ситуација може да крене или у страну распада, или у страну преображаја. Данас се међународна заједница суочила са проблемом оваквог избора: између неопходности да заштити традиционалне вредности, основна људска права – и допустовости њиховог разарања под споља добронамерним изговорима. Један од таквих изговора традиционално је супротстављање екстремизму и тероризму. Ипак често предлагане мере наносе друштву много више штете од деловања самих екстремиста.

Тешко је игнорисати још једну индикативну околност. У марту Хришћанско-демократски савез Ангеле Меркел који је управљао 58 година управо федералном провинцијом Баден-Виртемберг, изгубио је локалне изборе. То је заоштрило ситуацију у странци и покренуло дискусије поводом превременог распуштања парламента. У насталој ситауцији скандал око кибер-шпијунаже може да буде елемент крупне политичке игре коју воде и власти и опозиција. Шпијунажа оних кои мисле другачије сасвим би могла да буде иницирана од стране федералних власти. Али и за опозицију скандал је дошао као кец на једанаест.

 

Глас Русије

[youtube id=“e2vMnEd-3h0″ width=“600″ height=“350″]
ANALYSE EINER REGIERUNGS-MALWARE пдф
staatstrojaner-report23

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛУДИЛО!!! Немци потпопили бродове, ми узимамо кредит да их извадимо и плаћамо Немцима да их изваде?!

4.3 (7) Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас …

Вакцинација у Немачкој неће бити обавезна

5 (2) У Немачкој неће бити обавезне вакцинације против корона вируса, рекао је шеф кабинета …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *