Дугови заковали привреду

0
(0)

Неликвидност је горући проблем српске економије, где свако од неког потражује. Прескупи банкарски кредити, високе цене услуга, високи порези и доприноси на зараде „даве” привреду

НЕЛИКВИДНОСТ фирми, узрокована понајвише немогућношћу наплате дуговања, представља, уз незапосленост, кључни проблем српске привреде.

Према тврдњи Слађана Дисића, генералног директора врањског „Симпа“, нема фирме или повериоца који дуг плаћа на време.

– Прескупи банкарски кредити, високе цене услуга, посебно енергената, високи порези и доприноси на зараде, главни су узрочници неликвидности – сматра Дисић. – То може да се превазиђе уколико држава утиче на пословне банке да обезбеде јефтине кредитне линије. Али не кредите с каматом од 20 и 30 одсто годишње, као што је то сада, већ с каматом највише до 10 одсто.

Дисић додаје да држава треба да смањи и порезе на зараде са 62 одсто на 40-50 одсто, колико они износе у свим земљама у окружењу. Неопходно је да преиспита и висину акциза на енергенте, јер смо најскупљи у Европи, иако је цена нафте на светској берзи иста за све. А уколико би се смањиле те дажбине, била би већа потрошња и боље би се пунио буџет.

Већина привредника нада се да ће држава испунити давно најављену радикалну реформу пореског система и јавног сектора, али и да ће се озбиљније суочити с нараслом корупцијом и црним тржиштем.

– Поред тога, мора да се изгради партнерство са привредницима, јер мала и средња предузећа чине 99 одсто привреде земаља ЕУ – каже Милан Кнежевић, власник текстилне конфекције „Модус“. – Само она могу повући домаћу привреду из агоније у којој се налази годинама.

Бојан Радун, извршни директор компаније „Нектар“, каже да су субвенционисани динарски кредити за извознике у протекле две године били пун погодак и један од разлога зашто имамо раст извоза на нивоу целе привреде.

– Очекујемо да држава колико је могуће ублажи неликвидност – каже Радун. – Пре свега треба да заштити повериоце у размени добара и спречи одређене актере да затварају фирме, остављајући дугове према добављачима, а затим да отварају фирме на имена ближе родбине, пријатеља. Очекујемо да се на неки начин уреди поштовање рокова плаћања између свих учесника на тржишту.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Први на свету су топили метал, САВРШЕНО СУ СЕ ХРАНИЛИ, али то НИЈЕ СВЕ

5 (8) Једно је сигурно, сви смо почели од погрешне претпоставке – да су они …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend