У Нишу велико интересовање за рад у Словенији: Било који посао, само што даље одавде

4.8
(20)

Више хиљада незапослених из Ниша, Бора, Смедеревске Паланке, Kраљева Врања и других места јужно од Београда посетило је данас сајам запошљавања у нишком „Чаиру“ где су фирме из Словеније понудиле послове.

Двадесетак словеначких компанија понудило је запошљавање 4.500 људи, углавном у производњи, транспорту, грађевинарству и угоститељству што је изазвало велико интересовање и већ запослених грађана.

У дугом реду се чекало и пре отварања сајма у 12 часова, иако ће прилику да предају радне биографије имати сви који стигну до „Чаира“ вечерас до 20 часова.

Далибор Аксић (26), из Смедеревске Паланке, рекао је за агенцију Бета да је завршио инжењерски менаџмент за пољопривреду, али да не планира да се тиме бави у Словенији.

„Тражим било какав посао, само што даље одавде. Чуо сам да су услови рада у Словенији добри, али то ништа не значи док не одем тамо и видим“, рекао је Аксић.

Светлана Илић (52), из Ниша, такође је казала да тражи било какав посао у Словенији и да ће се на сајму оставити ЦВ свуда где то може.

„Овде нема перспективе, нити будућности. Имам доста година, али мислим да могу да нађем посао у Словенији. Добар сам радник, а тамо се добри радници цене. Овде нико не цени доброг радника, сви гледају само да вас експлоатишу“, рекла је Илић.

Нишлија Немања Петрић (29) казао је да и у Нишу може да нађе посао, али да је плата далеко од прихватљиве.

„Скоро ми је човек нудио посао у производњи пластичних флаша. Нудио ми 27.000 динара. Одмах сам рекао ‘Довиђења!’ и отишао. Kад бих овде нашао посао за 40.000, остао бих, али пошто нема такве прилике, одлазим“, изјавио је Петрић.

Санди Меке из Завода за запошљавање Србије рекао је да словеначке фирме радо запошљавању држављане Србије због сличног језика и културе и зато што се брзо адаптирају на нову средину.

„Наш завод је издао прошле године 10.000 радних дозвола за држављане Србије што је једна четвртина укупно издатих дозвола“, навео је Меке.

Додао је да је сајам запошљавања у Нишу, попут сајма у Београду, прилика за промоцију споразума влада Словеније и Србије о запошљавању држављана Србије у Словенији који је ступио на снагу 1. септембра.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Словенија: Први у Европи прогласили крај епидемије

0 (0) Љубљана — Словенија је прва европска држава која је прогласила крај епидемије коронавируса, …

Словенија не уводи 5Г мрежу због бриге о животној средини и здрављу људи

5 (11) Влада Словеније зауставила је увођење 5Г технологије, на предлог министра за управу Рудија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend