У Пентагону признали да Русија има подводно супероружје „Статус-6” и више им није до смеха

0
(0)

ВОЈНИ врх Сједињених Држава официјелно је признао да Русија располаже нуклеарним подводним беспилотним апаратом „Статус-6”, којем се раније подсмевао и тврдио да се ради о „блефу Москве”.

Онлајн лист Defence News објавио је да у Министарству одбране САД заиста признају да Русија `приводи крају` рад на „Статусу-6” који је можда и мини-подморница без посаде.

Војни коментатор високотиражног московског дневног листа „Комсомолска правда” – пуковник Виктор Баранец – оценио је да признање Запада да Русија распоаже подводним супероружјем сведочи да у Вашингтону страхују да је Русија заиста освојила статус високотехнолошке силе која је у стању да прави моћне типове оружја какве други немају.

Да Русија ради на „Статусу-6”, који је у стању да носи нуклеарне бомбе почело се говорити 2015-те.

Тада су се у Пентагону само насмејали, а Баранец наглашава:

„Сада су и тамошњи војни ауторитети схватили да се не ради о блефу. Да, сада им заиста није до смеха”.

Није ни чудо. Ако је све заиста реално, онда се ради о принципијелно новом оружју – нуклеарном торпеду који је вишеструко моћнији од нуклеарних балистичких ракета, а може да изненада наноси разорне ударе.

Тврди се да има домет 10.000 километара, а снагу – до 100 мегатона.

Defense News, који се позвао на нови „Преглед нуклеарне политике” САД, прецизира да се у њему „Статус-6” третира као међуконтинентални нуклеарни торпедо и да је добио (амерички) назив Kanyon.

Американци сада још наводе да је „Статус-6” први пут био тестиран у новембру 2016-те и да је у томе учествовала подморница Б-90 „Саров”.

Постоје у САД и они који сматрају да се од „Статуса-6” не треба бојати:

„То је – уверен је Никола Совков, експерт америчког Центра „Џејмс Мартин” – реликт совјетске епохе. Каква вајда у данашње време може бити од нечега што се креће веома споро, па макар ноило и 100 мегатона?”

Међутим, неки руски војни стручњаци наводе да „Статус-6” није торпедо већ мина која се „пушта у аутономно пливање, па се сама – уз помоћ своје вештачке интелигенције” – приближава (америчком) континенту и прелази у „режим спавања” који може трајати и веома дуго, а у „Час икс” се активира по радио-сигналу из Европе.

О овом оружју се сазнало (2015-те) тобоже случајно,преко снимка са саветовања Владимира Путина о војној индустрији. Тада су руске телевизије показале макету океанског мултифункционалног ударног система „Статус-6”. Упркос томе што је поред писало „Најстрожија тајна”.

На макети је чак писало да ново оружје служи нападу на територију противника уз морску обалу и да му је задатак да уништи важне објекте противника и да им нанесе непоправљиву штету, а територије уз обалу да учини за много година неподесним за живот.

Наводно торпедо-мина може да се под водом креће брзином од 100 до 185 километара на сат.

Наводно може и да се цео километар спусти под воду, а подморнице земаља НАТО не зарањају ниже од 300 метара.

„Статус-6” – како се тврди – има „паметну електронику” која може да самостално избегава противничку противподморничку заштиту, укључујући систем SOSUS, који контролише обале САД.

Неки експерти указују да је „Статус-6” – чак и кад се креће брзином од 50 километара на сат – немогуће уочити ако је даље од три километра.

Уништити „Статус-6” торпедом једва да је могуће.

Најбржи амерички торпедо – Mark 54- има брзину до 74 км/ч, што значи да је намање 24 км/ч спорији од „Статуса-6”…

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend