У петак округли сто опозиционих странака и покрета о промени изборних услова

0
(0)

Опозиционе странке и покрети одржаће у петак, 12. октобра први округли сто о потреби промене изборних услова у Србији, пише Данас.

Први округли сто опозиционих странка на којем ће се говорити о нужности и потреби да у Србији постоје фер и демократски изборни услови биће одржан 12. октобра у подне у Плавом салону у „старим просторијама“ Скупштине Србије у Улици краља Милана, потврђено је Данасу из више извора са опозиционе сцене.

Округлом столу су се одазвали сви којима је позив био упућен, а присуствоваће сви оснивачи Савеза за Србију, представници СДС, ДСС, покрета Доста је било, ПСГ, грађанске иницијативе Не да(ви)мо Београд, Покрета центра, Нове странке и сви који деле опозиционе вредности и залажу се за промену досадашњих изборних услова.

Како је речено, међу представницима опозиције постигнут је договор да се нико од њих не представља као организатор скупа јер је то заједничка иницијатива.

Саговорници Данаса кажу да нико од представника власти није позван да присуствује округлом столу, јер је циљ да се опозиција најпре усагласи око захтева које ће затим бити упућене на адресе власти.

То ће бити први у низу разговора представника опозиције на ову тему, а требало би да буде и вид притиска на власт да до одржавања наредних избора прихвати опозиционе захтеве.

Оно што се може претпоставити је да ће на округлом столу бити речи о отклањању притисака на бираче који последњих година почињу да буду све видљивији и јачи, сузбијању куповине гласова и коришћења државних ресурса за страначке интересе, уређивању бирачког списка, изменама изборног система, модернизацији спровођења изборног процеса увођењем могућности електронског гласања и видео-надзора, формирању надзорног одбора Скупштине Србије, прописивању прецизних надлежности изборних комисија, прецизирању надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања али и процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација.

Уз то опозиција протеклих година има примедбе и на рад јавног сервиса и медија с националном фреквенцијом током изборног циклуса, али и на тела која треба да регулишу њихов рад. Тако да се може претпоставити да ће се на овом округлом столу разговарати и о начинима за остваривање медијских слобода, заустављању притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма и лажних вести.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опозиција после лажних избора или – камо даље рођаци?!

5 (2) У најкраћем: мислим да су ови „такозвани избори“ и све оно што се …

Kлиничка смрт Петооктобарске републике

5 (1) Неки мисле да је убијена са Зораном Ђинђићем. Али њу је Александар Вучић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend