У пољопривреди све мање запослених

У пољопривреди све мање запослених

0
(0)

У ПОСЛЕДЊЕ четири године, број радника у аграру смањио се за трећину! Највише пољопривредника остало је без посла у Војводини, а Златиборска област једина је заблежила благи раст запослених у овом сектору. Велика отпуштања у приватизованим комбинатима и урушавање сточарске производње, главни је разлог овако црној статистици у српском аграру, тврде стручњаци.

Српска пољопривреда у септембру 2008. упошљавала је 47.690 радника, а та бројка је у истом месецу 2012. година спала на 32.975 пољопривредника. У Војводини је тако без посла остало 7.672 грађана, што пољопривредника, што агронома.

– Највећи број пољопривредних предузећа приватизован је управо на северу земље – каже Миладин Шеварлић, професор на Пољопривредном факултету у Београду. – Прва ствар коју је већина купаца комбината урадила јесте отпуштање радника. Већина се окренула само ратарском сектору, где је потребно најмање радне снаге. За сточарство је, рецимо неопходно ангажовати четири смене радника и то 365 дана годишње. Управо у том сектору, највише људи је остало без посла.

Златиборска област једина бележи благе позитивне резултате када је у питању ангажовање пољопривредника. Тако се у Чајетини, рецимо, број запослених у аграру повећао за 320 радника.

– На Златибору и околини, последњих неколико година повећала се производња малина, па је тако било потребно веће упошљавање како сезонаца, тако и сталних радика – додаје Шеварлић.

– Међутим, гледајући статистику, верујем да ове године ни тамо неће цветати руже, јер ће и та сорта ове године, по свему судећи, забележити неуспех.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци тотално уништили производњу купине

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

5 (2) Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић данас је, у уторак 25. августа …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend