За ускршњу трпезу пола плате

0
(0)

ЗА Ускрс нико не жели да штеди. Ове године, међутим, за прославу најрадоснијег хришћанског празника, просечно трочлано домаћинство у Србији, према садашњим ценама, мораће да одвоји безмало половину просечне зараде, односно око 20.000 динара! Већина грађана ће и овај празник отплаћивати наредних пет-шест месеци, на колико се одобрава почек у трговинама.

Ускршњи ручак подразумева обавезно печење, специјалитет за главно јело, и на крају десерт, уз обавезно вино или пиво. Они који се одлуче за јагњеће печење мораће да припреме од 550 до 610 динара по килограму. Килограм прасетине може да се купи за 380 па до 450 динара, а трговци најављују да ће дан уочи Ускрса цена бити и повољнија. На трпезама је ранијих година била обавезна и печеница, која се сада нуди за 960 до 1.500, док је качкаваљ од 800 до 1.100 динара.

Трговци спремно дочекују Ускрс. У „Максију“, „Роди“, „Меркатору“ и „Идеи“ праву навалу очекују у петак и суботу, када на столу најпре ваља да се зашарене јаја, а затим и разне ђаконије за слану и слатку трпезу.

– Специјална ускршња акција снижења у „Максију“ и „Темпу“ трајаће од 2. до 6. маја, када ће ослић „хоки“ моћи да се купи по 299, а пола килограма ванилица за 199 динара – истиче Мартина Петровић, из трговине „Делезе“. – По нижим ценама продаваће се и свеже месо, као и пића. Литар „банатског ризлинга“ кошта 182, а два литра „премија“ вино стају 238 динара.

На Велики петак православни верници посте, па је у већини трговина добра понуда, али и снижена цена посних намирница. Замрзнута скуша у неким радњама може да се пазари већ од 240, а ослић од 300 динара, посна супа је 45, а вегетаријанска паштета 52 динара.

– Појачане куповине су већ кренуле, али ударни промет, као и сваке године, очекујемо уочи самог празника, када ће и понуда морске рибе, а нарочито свежег меса, бити приступачна џеповима наших купаца – кажу у „Меркатору.

УКРАСИ И БОЈЕ ТРГОВЦИ су припремили и декорацију, украсе и боју за ову прилику. Тако, фарба за јаја стаје три до пет динара за кесицу, па до 120 за паковање течне боје и кристала. Рељефне налепнице за јаја могу да се купе већ од десет динара, а фолија „обуци јаје“ од 40, или три комада за 100 динара.

За мање прасе од десетак килограма, рецимо, где је урачуната и услуга печењаре, потребно је издвојити од 5.500 до 8.500 динара. За печено јагње ваља издвојити неколико хиљада динара више. За намирнице потребне за торту или колаче треба издвојити минимум 2.000, па до 4.000 динара. Незаобилазни трошак за пиће износиће још најмање пар хиљада динара.

ЈАЈА ПОВОЉНИЈА

У ОДНОСУ на лане, јаја су ове сезоне пред Ускрс далеко приступачнија по цени. Паковање од 10 комада пред прошли Ускрс коштало је до невероватних 230 динара, а данас за исто паковање треба издвојити највише до 180 динара. У неким мегамаркетима, иначе, исто паковање може да се купи и за 80 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5 (15) Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су …

Врата у праведни свет

5 (1) «Христо́с воскре́се из ме́ртвых, сме́ртию смерть попра́в, и су́щим во гробе́х живо́т дарова́в» …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *