Пореска стопа повећана, али приходи ипак мањи

0
(0)

ПРЕДУЗЕЋА од ове године држави, уместо десет, дају 15 одсто од своје добити. Иако је пореска стопа повећана за 50 одсто, приходи су мањи него у истом периоду прошле године. Од успешних фирми у првом кварталу прошле године слила се 21 милијарда, а током прва три месеца 2013. – непуних 17 милијарди динара.

Дилема је да ли је компанијама година тежа од претходне или их је већи порез мотивисао да не прикажу сву своју добит. Љубидраг Савић, професор Економског факултета, верује да су оба узрока могућа.

– Први ефекат може да буде повећање стопе за 50 одсто, али по мом мишљењу важније је да је то последица наставка кризе – каже Савић. – С једне стране, предузећа гледају да не прикажу све као добит због већег пореза. Али, с друге стране, многа предузећа су заиста у проблемима. Да је економија у експанзији, да држава може да контролише и спречи све који избегавају плаћање пореза, после повећања стопе са 10 на 15 одсто, сматрам да не би дошло до пада у апсолутним износима. Овако, видимо да криза и даље траје. Предузећа су задужена. Неки су узимали дугорочне кредите, запали у проблеме, сада их отплаћују краткорочним, скупим позајмицама. Неки су били и миљеници власти, а власт се променила.

Из угла великих компанија, дилеме нема, мања добит је данак дугогодишње економске кризе.

– Ово је пета година економске кризе – каже Топлица Спасојевић, власник „ИТМ групе“.

– Тек ове године можемо да очекујемо наговештај изласка из кризе. Многе фирме су још у проблемима. Велики број предузећа је током претходних година угашен. Виде се, међутим, помаци. Прорадио је „Фијат“. Чини ми да се да је мањи приход од пореза на добит предузећа последица нечињења у прошлости и лошег реаговања на кризу.
КАПИТАЛНИ

ПРЕДУЗЕЋА плаћају и порез на капиталне добитке у случају да су нешто продали за више новца него што су некретнину или добро прибавили. И од овог пореза је ове године стигло мање новца. У првом кварталу прошле године наплаћено је око 216 милиона, а у прва три месеца ове године – 169 милиона динара. Стопа пореза на капиталне добитке такође је порасла са 10 на 15 одсто.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

“Жељко Митровић дугује за порез најмање 250 милиона динара” – KО ГА ШТИТИ?

5 (8) Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да према његовим информацијама власник …

Фирми супруге директора БИА скоро 40.000 евра из буџета за медијске пројекте

4.8 (9) Фирми „АДД продуцтион“ у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *