fbpx

У Русији ухапшен бивши представник ЕБРД-а у Kомерцијалној банци

0
(0)

Суд у Русији одредио је данас притвор од месец дана Филипу Делпалу, извршном директору компаније Баринг Восток Капитал Партнерс, након што је ухапшен под сумњом за проневеру новца, пише Ројтерс.

Делпал је један од неколико руководилаца компаније Баринг Восток који је ухапшен у претходна два дана, пренео је Ројтерс. Овај француски држављанин од 2011. до августа 2018. био је и члан Управног одбора Kомерцијалне банке испред Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која је мањински партнер у овој већински српској државној банци.

Суд у Русији наложио је данас и да власник Баринг Востока амерички држављанин Мајкл Kалви буде задржан у притвору 72 сата након што је ухапшен заједно са Делаплом и осталима због сумње у проневеру 2,5 милијарди рубаља (37,5 милиона долара). Kалви је раније данас пред московским судом рекао да су оптужбе против њега резултат трговинског спора између његове групе и руске Восточни банке.

Филип Делпал, извршни директор Баринг Востока, годинама је био члан Управног одбора Kомерцијалне банке у име Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) која има четвртину власништва у овој већински државној банци чија се продаја, према најавама српских званичника, очекује до краја године.

Продаја Kомерцијалне банке до краја године
Најважнији догађај у банкарском сектору ове године сасвим сигурно биће продаја Kомерцијалне банке у којој је држава са 41,74 одсто акција највећи акционар, међутим, знатне пакете власништва држе Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) са 24,43 одсто и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) са 10 одсто акција.

ЕБРД је ушао у власничку структуру Kомерцијалне банке још 2006. докапитализацијом од 70 милиона евра, а наводно како би стабилизовао финансије банке и спремио је за приватизацију.

Приватизација је била планирана за 2009. годину, међутим, продају је зауставила светска економска криза, након чега ЕБРД докапитализује Kомерцијалну банку са још 50 милиона евра, а у власничку структуру улазе и ИФЦ са 40 милиона евра, немачки ДЕГ фонд са 20 милиона и шведски Сведфонд са 10 милиона евра.

Ипак, међународне финансијске организације – ЕБРД, ИФЦ, Сведфонд и немачки ДЕГ фонд – према уговорима из 2006. и 2009. године – имају право да активирају такозвану „пут“ опцију ако да држава не започне продају Kомерцијалне у договореном року.

Наиме, према договореној „пут опцији“, уколико банка не буде приватизована у року, ове финансијске организације имају право да продају држави свој удео.

Ипак, како сада ствари стоје, продаја банке је извесна. Влада Србије за припрему продаје банке изабрала је пре две недеље саветника за продају – конзорцијум који предводи инвестициона банка Лазард, а који чине и KПМГ Србија и адвокатска канцеларија „Прица и партнери“.

Министарство финансија је истакло да ће после потписивања уговора с Лазардом уследити анализа финансијског положаја банке и припрема свих докумената за расписивање тендера за проналажење заједничког партнера.

Саветодавним програмом Инструментом за координацију политика (Полицy Цоординатион Инструмент), који је Србија потписала с Међународним монетарним фондом, предвиђено је да објава тендера буде до краја јуна.

Извор: Ројтерс, Инсајдер

фото: АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти и Вучић сте дали домаћи задатак Европи!? МОРЕ МАРШ БРЕ КОМПЛЕТНИ ИДИОТИ!

3.2 (9) Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да јој је жао што …

Због овог текста је Вучићев режим ухапсио новинарку Ану Лалић

4.5 (18) KЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре Сваки пети оболели од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *