У Шангају почиње игградња првог „стопроцентно кинеског” носача авиона

У Шангају почиње игградња првог „стопроцентно кинеског” носача авиона

0
(0)

Нови носач авиона коштаће 3 милијарде америчких долара, а са свом опремом, авио-групом и бродовима који га обезбеђују – вредност пројекта може достићи 16 милијарди долара
Кинеске војне власти саопштиле да је будућност њихове Ратне морнарице Народно-ослободилачке армије повезана са развојем носача авиона. Саопштиле су да је створена производна база за изградњу властитих бродова ее класе и да су обављени „велики припремни радови“
КИНА је објавила да ће изградити први носач авиона на основу „сопствених интелектуалних права“.

Тачније: ово је саопштила њена група за бродоградњу Jiangnan Shipyard Group.

Према саопштеном, нови кинески носач авиона биће знатно моћнији од јапанских носача хеликоптера (вероватно се има у виду носач хеликоптера DDH-183 Idzumo пројекта 22DDH дужине 248 м и депласмана 27 хиљада тона, који је приказан 7. августа ове године).

„Стопроцентно кинески” носача авиона коштаће 3 милијарде америчких долара, а са свом опремом, авио-групом и бродовима који га обезбеђују – вредност пројекта може достићи 16 милијарди долара.

Овај суперброд биће грађен у бродоградилишту острва Чангсин (Шангај) које је основано 1865. године.

Иначе, то бродоградилиште је једно од првих индустријских предузећа у Кини.

Сајт Google Earth објавио је 1. августа сателитске фотографије објекта за који се претставља да је кобилица новог носача авиона.

Откривен је „велики модул“ ширине 51 м. Вероватно да је то компонента модернизованог пројекта 001А постојећег носача авиона „Љаонинг“ чији је депласман 55 хиљада тона.

По свему судећи, борбена компонента брода биће обична: на броду ће се налазити 40-45 ловаца J-15 (који представљају копију Су-27К).

Резултати анализе сателитских снимака показују да је укупна производна провршина бродоградилишта 560 ха, док је обалска линија дуга 3,6 километара.

На територији бродоградилишта налазе се три производне линије , четири лучке станице, неколико покривених и отворених пристаништа. Бродоградилиште може да гради бродове дешласмана од 80.000 тона.

Нешто раније су представници кинеских војних власти изјављивали да је будућност Ратне морнарице Народно-ослободилачке армије Кине повезана са развојем носача авиона. Саопштили су да је створена производна база за изградњу властитих бродова ове класе и да су обављени „велики припремни радови“.

„Компанија „Ђиангнан“ има све услове за изградњу носача авиона на основу своје интелектуалне својине“ – рекао је директор компаније.

Тренутно кинеска Ратна морнарица поседује један носач авиона – поменути „Љаонинг”. То је бивши совјетски „Варјаг” који је произведен у Украјини а модернизован у Кини. На „Љаонинг” може да стане 30 авиона.

На том носачу је успешно тестирано полетање и слетање палубних ловаца.

Прошле зиме Кина је потврдила да гради атомске носаче авиона, а почетком маја Нарoдно-ослободилачка армија Кине уврстила је палубну авијаицију у нове формације своје Ратне морнарице.

 

Г. Шимпрага

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши шеф америчког ЦДЦ: Коронавирус вероватно потекао из кинеске лабораторије

Бивши шеф америчког ЦДЦ: Коронавирус вероватно потекао из кинеске лабораторије

5 (2) Бивши шеф америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) рекао је да …

Београд: Кинески министар одбране допутовао у тродневну посету Србији

Београд: Кинески министар одбране допутовао у тродневну посету Србији

3.7 (3) Министар одбране Кине генерал Веи Фенгхе допутовао је у тродневну посету Србији, током …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend