У Сочију је отворено 11. заседање међународног клуба „Валдај“

У Сочију је отворено 11. заседање међународног клуба „Валдај“

0
(0)

Преко сто стручњака из скоро тридесет земаља размотриће промене које се данас дешавају у савременом систему међународних односа. У току три дана политиколози ће одржати преко десет пленарних седница и специјалних сусрета. Теме ће бити криза на Блиском истоку, сценарио развоја догађаја у Украјини, питања глобалне конкуренције и „правила игре“ у савременом свету.

Сочи је већ био домаћин кад су у питању поједини сусрети у оквиру седница „валдејаца“. Међутим, ове године ће једанаести форум у потпуности бити одржан у једном од хотела планинског одмаралишта Сочија „Краснаја пољана“. По речима председника савета фонда клуба „Валдај“, Андреја Бистрицког, место је изабрано због погодности инфраструктуре. Уочи отварања седнице гости су обишли спортске објекте планинског олимпијског кластера. А саме дискусије ће се одвијати у једном од њих – комплексу за бијатлон. Гости форума и новинари тамо неће долазити само аутомобилима, већ и жичаром.

За једанаест година међународни клуб „Валдај“ је постао једна од водећих светских сцена за сарадњу руске и међународне интелектуалне и политичке елите. У његовим седницама традиционално учествују људи с различитим тачкама гледишта на политичке процесе у земљи и свету.

Раније се клуб „Валдај“ позиционирао као место за дискусију где су међународни стручњаци заједно са својим руским колегама разматрали и место Русије у свету. Сад треба да говоримо на руској територији заједно са страним стручњацима о ономе што се дешава у свету, – изјавио је ректор МДИМО Андреј Торкунов.

Промена концепције форума треба да се види и у теми једанаестог заседања форума – „Светски поредак. Нова правила или их нема?“ Притом ће руска тематика остати један од приоритета, саопштио је председник Савета за спољну и одбрамбену политику (ССОП) Фјодор Лукјанов:

Ова тема ће фигурирати на свим седницама. Главна међународна особеност данас је то што се губи граница између спољашњег и унутрашњег. Ниједна замља, а Русија овде, наравно, није изузетак, није у стању да се заштити од спољашњих утицаја, а спољашњи утицаји делују на унутрашњу ситуацију и формирају је на одређени начин, и обрнуто, унутрашња ситуација се прелива у спољну политику.

Овог пута ће на форуму учествовати 109 стручњака, од тога 65 странаца из 25 земаља, укључујући Украјину, Кину, Сингапур, Јапан, Израел, Турску, Иран, као и 44 представника РФ. По речима организатора, није било одбијања страних експерата да учествују у заседању због политичких мотива. Међу гостима ове године су бивши премијер Француске Доминик де Вилпен и бивши федерални канцелар Аустрије Волфганг Шисел.

Као и претходних година, руски председник треба да се сретне с „валдајцима“ последњег дана заседања. „Владимир Путин је заиста учествовао на многим заседањима. Надамо се да ће тако бити и овог пута,“ – истакао је Андреј Бистрицки.

Међународни полемички клуб „Валдај“ 2004. године су основали РИА Новости и Савет за спољну и одбрамбену политику заједно с часописима Russia Profil, „Русија у глобалној политици“ и лист The Moscow News. Овог пута главни спонзори су МДИМО, Савет за спољну и одбрамбену политику (ССОП), Руски савет за међународне послове (РСМП) и Виша економска школа.

Глас Русије, РИА Новости

Фото: РИА Новости. Виталий Белоусов

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend