У Србији евидентирано 83.000 избеглица, 500 тражило азил

У Србији евидентирано 83.000 избеглица, 500 тражило азил

БЕОГРАД – У Србији је до данас евидентирано 83.000 тражилаца азила, од којих је 500 поднело захтев за азил у Србији, изјавио је данас шеф мисије Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Србији Ханс Шодер.

Шодер је, гостујући на телевизији Н1, рекао да је до почетка августа у Грчку стигло 130.000 избеглица од којих готово сви долазе у Србију, преко Македоније.

“Више од 90 одсто су избеглице, 57 одсто долази из Сирије, четвртина из Авганистана, има их из Ирака… Дакле, 95 одсто њих долази из зона где су ратови, где су прогоњени… Већина њих само пролази кроз Србију”, каже Шодер.

Они желе да се сједине са својим породицама и пријатељима у западној Европи, објаснио је Шодер и додао да центри за азиле у Србији нису попуњени.

“Већина њих одлучује да одлази одавде… Ми заговарамо став да тражиоци азила, кад се евидентирају, оду у центре, али неки су на пример на граници са Црном Гором, па они не желе да иду чак тамо”.

Ситуација у Прешеву се доста побољшала од када је отворен прихватни центар, истакао је Шодер. “Ми га зовемо прихватни центар за евидентирање… Ту добијају помоћ, храну, упуте… Тај центар је под великим притиском, више од 1.000 људи се евидентира свакодневно у Прешеву… Стално смо у сарадњи са државом, да унапредимо услове у том центру”, рекао је Шодер.

Према његовим речима, многе породице тамо пристижу исцрпљене с малом децом, нарочито због великих врућина које су трајале до ове седмице. “И ситуација у Кањижи се стабилизује, и то је важно… Постоји место где људи сада могу да добију помоћ, а не да буду у центру града, као до недавно, што је изазивало забринутост грађана”, рекао је Шодер.

Како је додао избеглице бирају паркове како би се на кратко одморили. “Они не носе много новца са собом, из страха, узимају овде новац са својих рачуна, неки од њих оду у хостеле, други заврше у парковима”, објаснио је Шодер.

Шеф мисије УНХЦР у Србији истакао је да је задовољан ставом српских власти према мигрантима и додао да се са Владом Србије већ прави план за предстојећу зиму.

“Тешко је предвидети шта ће се догодити у наредним месецима, то зависи и од Грчке и европских земаља… Треба да постоји правни начин да ови људи оду у земље западне Европе, и да ови јадни људи могу легално да прелазе границу, да не морају илегално да прелазе, и да могу да добију одређену правну заштиту”, сматра Шодер.

Он је оценио да су грађани према избеглима до сада били толерантни и да се нада да ће тако остати. “Опште узевши, веома смо задовољни ставом… Одговор српске Владе је добар, битно је што Србија прима на своју територију, евидентира и помаже ове избеглице, омогућава им приступ медицинској помоћи”, рекао је Шодер.

Упитан о огради коју је подигла Мађарска Шодер је рекао да да све земље имају право да контролишу своје границе, али да имају и обавезу, према националним законима и међународном праву, да примају избеглице, да их пусте да уђу на њихову територију и дају им заштиту. “Ограде нису решење, УНХЦР се противи томе… То није никакво практично решење и до сада се показало да то не функционише”, закључио је Шодер.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Група миграната код места Херцегсанто, на мађарско-српској граници, камењем је напала граничну патролу, саопштила је …

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *