A Serbian police officer stands in front of migrants who wait in line for lunch in the transit center for refugees in Sid, about 100 km west from Belgrade, Serbia, Thursday, Sept. 15, 2016. After the former Balkan migrant route leading from Turkey through Greece, Macedonia, Serbia, Croatia and Slovenia was closed in March, governments are looking for ways to fortify the borders fearing a new massive influx of people from the Middle East, Asia or Africa. Migrants keep on pouring in _ not in tens of thousands, but hundreds a day _ despite an EU-Turkey deal aimed at keeping the migrants away from Europe after more than one million people entered last year. (AP Photo/Darko Vojinovic)

У Србији око 7.000 миграната

0
(0)

рбији борави око 7.000 миграната, изјавио је данас Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и напоменуо да укупни капацитети за прихват миграната још нису пуни и да места још има.

У Центру за тражиоце азила у Крњачи јутрос је око 1.000 избеглица, углавном из Авганистана и Пакистана, а Мишковић истиче да у тај центар дневно дође између 20 и 30 миграната, као и да се њихов перод задржавања продужава, па сада остају по месец и више дана.

„Капацитети Центра су пуни, али ово није једини центар. Имамо пет сталних и 14 привремених центара, тако да укупни капацитети нису пуни и има још места”, рекао је Мишковић за РТС.

Он је истакао да Србија има све што је потребно за збривањавање миграната, како би им обезбедила смештај, храну, топлу воду, здравствену негу, али је додао да сви који желе да помогну могу да се обрате Комесаријату.

Говорећи о мигрантској кризи и помоћи УН шефица канцеларије УН у Србји Ирена Војачкова Солорано рекла је да УН помажу Србији и финанисјски и хуманитарно, и подржавају Комесаријат, посебно у идентификацији избеглица, јер је, како је рекла, веома важно направити разлику ко су избеглице, а ко мигранти.

„Они који се идентификују као избеглице могу да добију помоћ у Србији, могу да се интегришу у српско друштво или пређу у неку другу земљу која би их прихватила. Они који нису идентификовани као избеглице мораће да сагледају друге опције – или ће се добровољно вратити кући или ће их прихватити неке друге земље”, рекла је она за РТС.

Наводећи да су УН увек помагале Србији када је реч о избеглицама, она је рекла да ће неке избеглице остати у Србји, али то „око тога нема велике забринутости”.

Упитана да ли види крај кризи на глобалном ниову и постоји ли разумевање између светских лидера, она је рекла да се после ГС УН у Њујорку, може рећи да постоји разумевање између свих лидера да ово треба да се заврши и најавила Конференцију у миграцијама за 2018. годину.

„У Њујорку смо имали прилично јединствен став и 193 земље чланице УН договориле су у Њујоршкој декларацији ће се бавити овом ситуацијом и да ће уложити све напоре да заштите избеглице и дају им помоћ која им је потребна”, рекла је она.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ у Сомбору и Апатину не може више да трпи мигрантско насиље, заказан протест

5 (4) Сомбор више неће да трпи насиље! После више месеци медијског мрака и потпуног …

ПИЈАНИ МИГРАНТ НАПАО ДЕВОЈКУ У ОБРЕНОВЦУ: Ескалирао ОКРШАЈ усред бела дана (видео)

0 (0) Данас око 18 сати у насељу Сточњак догодио се инцидент када је један …

Један коментар

  1. Vidi samo te njuske! More m’rs nazad odakle ste se dovukli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend