ПОТРОВАЋЕ НАС! ЕУ ће да складишти нуклеарни отпад у Србију, БЕЗ НАДЗОРА И КОНТРОЛЕ!

0
(0)

Стручњаци упозоравају на недовољан надзор над радиоактивним материјалом и објектима на територији Србије. Јавно предузеће „Нуклеарни објекти Србије“ пет година у стању в. д.

КАДА би неко покушао да упадне у хангаре у Винчи у којима се чува радиоактивни отпад, или уколико би се негде десио некакав инцидент са озраченим материјалом, нико не би могао да испита шта се догодило јер Србија нема ниједног инспектора за нуклеарну сигурност! И нема га годинама, јер се, због мале плате, нико не јавља на конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

А да брига о радиоактивном отпаду није приоритет, показује и чињеница да је једино предузеће које брине о њему, ЈП „Нуклеарни објекти Србије“, већ пет година у в. д. стању, јер нема именованог директора.

Последњи, Далибор Арбутина већ је 29 месеци в. д., иако закон каже да је максимум шест месеци, и још толико у изузетним околностима. Иако је августа 2013. расписан конкурс за директора на који се пријавило више кандидата, поступак никад није спроведен до краја, већ је, на крају, поништен 6. фебруара ове године. Формалан разлог за поништавање, после две и по године, била је измена закона, па сада конкурс, уместо Министарства просвете, треба да распише Министарство привреде.

Врхунац немара је то што, према тврдњама проф. др Илије Плећаша, председника надзорног одбора ЈП НОС, али и дела запослених, не ради систем ране најаве нуклеарног акцидента. Кажу, откад је в. д. директора одлучио да измести мерну станицу, очитавања свих параметара се не раде како треба и колико треба. Арбутина, међутим, за „Новости“ тврди да све ради како треба и да је у току пресељење у боље опремљене просторије.

– То што не ради систем ране најаве радијационог акцидента само је један од проблема који се јавио због лоше кадровске политике, тј. неадекватне смене старијих сарадника – тври Плећаш. – Стање са в. д. директора произвело је низ проблема, како у обављању делатности, тако и у међуљудским односима. Неповољно је стање и са ИПА пројектима, који су били од кључног значаја за развој и даљи рад ЈП НОС.

Нездраво стање у ЈП НОС је и разлог непријатног случаја, тј. давања отказа једном од шефова сектора, а и подизање приватних тужби на суду против в. д. директора, које су у току. У све то још донета је одлука да се из Европе „увози“ и складишти нуклеарни отпад и ту у Винчду директно.

Извор: Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

5 (3) Брисел има велики интерес да непослушног суверенисту Орбана, који му је трн у …

Француска: Ко одбије вакцину, не може у градски превоз

5 (4) Грађанима Француске, који буду одбили да приме вакцину против новог вируса корона, прети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend