У Србији угрожен опстанак 30.000 предузећа и 150.000 радника

0
(0)

Београд — Нагло увођење рокова плаћања на 60 дана могло би да угрози многа предузећа. Угрожен опстанак 30.000 предузећа и 150.000 радника, пишу Новости.

Принудно кредитирање, вишемесечно чекање на наплату, већ годинама мучи српска предузећа. Влада спрема закон који би ограничио рокове плаћање на 60 дана, али привредници упозоравају да би његова примена могла хиљаде радника да остави без посла.

Потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић уверен је да држава не може да спроведе такав закон. Решење је, верује, у измени постојећих прописа и у прелазном периоду, у коме би се предузећима која дугују држави отписала камата уколико у року од 90 дана измире обавезе. 

„Уколико би почела примена ограничавања плаћања на 60 дана, то би истог момента затворило 30.000 предузећа и 150.000 радника би изгубило посао“, каже Кнежевић. 

„Зато држава неће моћи да спроведе овај закон, исто као што не може да заврши реструктурирање предузећа или да ригорозно наплаћује порезе. Држава нигде у буџету није планирала новац за старо раздуживање. Потребно је прилагођавање. Тако су урадили у Хрватској. Треба омогућити предузећима која дугују држави да у року од 90 дана врате дугове и ако то учине у том року, отписати им камату. Довољно је само допунити постојеће законско решење, којим се на захтев повериоца, на основу валидне документације, изриче мера блокаде рачуна дужника до измирења дуга повериоцу. Приговор дужника не би аутоматизмом водио у парнични спор, него би терет доказивања евентуалне неоснованости потраживања пао на дужника. Онда не бисмо имали дуге судске спорове“, каже Кнежевић. 

С друге стране, број предузећа која не могу да измирују своје обавезе последњих година се креће око 60.000. Тако и последњи подаци Народне банке Србије показују да је у блокади 59.657 фирми и предузетника. Њихове обавезе, без камате, достигле су 147,35 милијарди динара. Скоро 123 милијарде иде на рачун предузећа.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend