fbpx

У Србију дневно стиже око 3.000 избеглица

0
(0)

БЕОГРАД – У Србију дневно стиже око 3.000 избеглица из ратом захваћених подручја и вероватно ће наставити да долазе истим темпом, а можда чак и у још већем броју, рекла је шефица Одељења за правну заштиту избеглица Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Србији Ан-Биргит Крум-Хансен.

Она је, у изјави Танјугу, прецизирала да је у мају месецу у Србију улазило око 200 придошлица дневно, а онда је тај број почео нагло да расте и убрзо достигао око 1.000 дневно, да би пре месец дана порастао на око 2.000.

„Сада у Србију дневно улази око 3.000 избеглица”, каже Крум-Хансен, која је ове недеље в.д. шефа Представништва УНХЦР-а у Србији.

Она је указала да ће, према расположивим показатељима, избеглице вероватно наставити да у наредним недељама и месецима пристижу истим темпом – око 3.000 њих дневно, а можда чак и у још већем броју.

Она је истакла да је УНХЦР више пута упутио похвале Влади Србије за напоре да пружи брз и ефикасан одговор на ситуацију са избеглицама, те да та организација чини све како би помогла у координисању одговора, да би се задовољиле хуманитарне потребе избеглица, као и њихове потребе за заштитом.

„УНХЦР је до сада помогао Влади Србије обезбеђујући воду, храну, средства за личну хигијену, а пре 10-ак дана када смо преко викенда имали повећан прилив избеглица обезбедили смо и додатне залихе”, навела је Крум-Хансен.

Осврнувши се на мере које неке земље примењују на границама у покушају да зауставе прилив избеглица, она каже да је суверено право сваке државе да одреди како ће спровести мере контроле на својим границама, али да, из перспективе УНХЦР-а, ограде нису најбољи начин да се решава оваква ситуација.

„Тиме се неће решити проблем. Људи који стижу у Европу наставиће да траже међународну заштиту. УНХЦР сматра да сви треба да радимо заједно како бисмо одговорили на њихове потребе, а не да затварамо границе и тиме отежавамо људима да добију приступ адекватној заштити”, указује Крум-Хансен.

Према њеним речима, од почетка јуна избеглице у Србији добијају воду, храну, средства за личну хигијену и друге потрепштине коју обезбеђује УНХЦР, а које дистрибуира Црвени крст Србије и други партнери.

Како је додала, све лекове и санитетску опрему, који се дистрибуирају преко Данског савета за избеглице, такође финансира УНХЦР.

Крум-Хансен наводи да је УНХЦР помогао српским властима, укључујући Комесаријат за избеглице и миграције, и набавком компјутера, техничке опреме, намештаја и других потпрепштина да би успоставили и оснажили капацитети Прихватног центра у Прешеву, а додатна опрема је додељена и Министарству унутрашњих послова.

„Укупна вредност већ додељене помоћи УНХЦР-а Влади Србије је сада достигла милион евра, а тренутно радимо на обезбеђивању још пет милиона евра”, истакла је она.

УНХЦР ради и на обезбеђивању додатних залиха, које почињу да стижу, а имајући у виду да међу избеглицама има све више деце и других угрожених особа, а да се јесен ближи, састав хуманитарне помоћи је прилагођен, закључила је Крум-Хансен.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дефицит буџета Србије у првој половини ове године 304,8 милијарди динара

5 (2) У првој половини ове године дефицит буџета Србије износио је 304,8 милијарди динара, …

Хиљаде миграната на улазу у Велику Кладушу

5 (2) САРАЈЕВО – Улаз у велику Кладушу у БиХ преплавили су мигранти, а према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *